Habeck, největší hrozba Německa. Zelený „superministr“ děsí už i lidi v médiích
RSS

Habeck, největší hrozba Německa. Zelený „superministr“ děsí už i lidi v médiích

Německo začíná mít vážný strach z nekompetence vicepremiéra Roberta Habecka, který má pod palcem celé hospodářství. V posledních dnech se totiž ukázalo, že vystudovaný filozof příliš netuší, která bije. Což mu ale nebrání, aby například sebevědomě poučoval zkušené manažery, jak funguje elektrárna.


 


Foto:  Repro Youtube
Popisek:  Německý ministr pro hospodářství Robert Habeck
Robert Habeck, spolupředseda německých Zelených, je ve vládě Olafa Scholze prvním místopředsedou a ministrem průmyslu, obchodu a energetiky. Vzhledem k tomu, že v ekonomických tématech samotného kancléře často zastiňuje, přezdívá se mu u sousedů občas „superministr“.
 
Habeck je hlavním tahounem agendy dekarbonizace a Green Dealu, ovšem musí řešit též nedostatek plynu a dalších energií. V tomto směru byl hlavním odpůrcem řešení v podobě zachování tří jaderných elektráren, které mají být odpojeny na konci roku.
Nakonec se po tlaku kancléře i koaličních partnerů podařilo prosadit, že dvě z těchto atomových elektráren zůstanou i po Novém roce v tzv. „rezervním chodu“.
Proti tomu se v týdnu  ozval manažer společnosti Preussen-Elektra , která provozuje v Bavorsku jadernou elektrárnu Issar 2, jež má být jednou z oněch dvou v rezervním chodu. Namítal, že případné oživení jaderné elektrárny z tohoto režimu, o kterém se snad uvažuje, se technicky vůbec nedá provést.
Ministr  Habeck mu odepsal , že nepochopil, v čem tkví koncept záložní elektrárny a že se s žádným uváděním zpět do běžného režimu nepočítá.
Ministrovo poučování manažera o principech energetiky vyvolalo značné rozpaky, už proto, že Habeck je absolventem v oboru filozofie-filologie.
A do zcela nového kontextu jeho odbornost dal jeho rozhovor pro veřejnoprávní televizi, kde se ukázalo, že zelený ministr průmyslu a obchodu je zcela nepolíben i v oblasti ekonomie.
Začalo to otázkou, zda očekává v hospodářství vlnu bankrotů. „Ne, neočekávám. Umím si představit, že určitá odvětví prostě na nějakou dobu přestanou vyrábět,“ odpověděl ministr.
Následovalo obsáhlejší zabroušení do ekonomie, když ministr vysvětloval, že podnikatel, který nemá tržby, nemusí skončit v insolvenci. Po dotazu zjevně šokované moderátorky, z čeho tedy má bez tržeb platit náklady svého podnikání, se rozhodl, že jí to vysvětlí: „Insolventními se stanete, pokud budete pracovat a generovat stále větší minus.“

Moderátorka ministrovi trpělivě vysvětlovala, že když podnikatel není schopen splácet závazky, musí podat návrh na insolvenci, a když to neudělá do dvou měsíců, je vyhlášen bankrot.
Ministr debatu ukončil autoritativním prohlášením: „Chtěl bych zdůraznit, že nemusí automaticky dojít k vlně insolvencí. Může se však stát, že některé podniky již nejsou ziskové a skončí.“ To však podle ministra „není klasická insolvence“.
Jeho televizní vystoupení vyvolalo v médiích, která jinak se Zelenými spíše sympatizují, vlnu zděšení. Bulvární Bild dokonce napsal, že Habeck je největší hrozbou Německa.
Zdroj


Nejčtenější za týden