Jak se k uniklému dokumentu, který se šíří po celém světě, vyjádřila samotná RAND corporation?
RSS

Jak se k uniklému dokumentu, který se šíří po celém světě, vyjádřila samotná RAND corporation?

Nedávno jste si zde mohli přečíst o dokumentu, který měl uniknout z amerického vládního think-tanku RAND corporation. Šířil se po celém světě a komentovalo ho mnoho alternativních novinářů, přičemž ti, kteří jej začali šířit mezi prvními tvrdili, že jejich zdroj je spolehlivý.
Je samozřejmě velmi obtížné určit, kde je pravda. V rozpolceném světě – obzvlášť, jde-li o období, kdy probíhá „zástupná válka,“ je běžné, že se objevují jak uniklé dokumenty, tak dezinformace. Ovšem jen ti, kdo dokument rozšířili, ví, kde je pravda.
Nyní došlo k odezvě samotné RAND corporation. V reakci na šíření dokumentu po celém světě se nyní velmi vlivná organizace vyjádřila a  uvedla, že dokument je falešný.
To může být samozřejmě pravda, stejně jako lež. Pokud by byl dokument pravý, bylo by ve výsostném zájmu RAND corporation, ale i samotných USA, tuto skutečnost popřít. Ostatně, byl-li dokument tajný, asi jen málokdo by očekával, že se k němu vládní think-tank přihlásí.
Podle všeho se dokument poprvé objevil asi před dvěma týdny, kdy se začal šířit – nejprve po USA, záhy se dostal do Evropy a zbytku světa. O jeho pravosti jsou někteří alternativní novináři přesvědčeni s tím, že věří svému zdroji, jiní pochybují.
Za sebe mohu říct, že je možné obojí. Může jít o skutečně pravý dokument, stejně jako o falsum. To se ovšem možná nedozvíme. Pokud by byl pravý, RAND corporation to nikdy nepřizná. Zajímavé je, že se think-tank vyjádřil k dokumentu až poté, co se již asi dva týdny šířil po celém světě.
Ať je již dokument pravý nebo ne, je zajímavou ukázkou toho, že existují nejen jasné dezinformace nebo nezpochybnitelná pravda, ale i informace, u nichž nelze na 100% potvrdit, zda jsou pravé nebo ne. Pokud by byl dokument falešný, tak jedinou cestou, jak bychom se o tom mohli dozvědět, by bylo přiznání případného falzifikátora.
Je-li dokument pravý, pak by se opět musela přiznat samotná RAND corporation. A to by vzhledem k údajně přísně tajnému statusu dokumentu zřejmě nikdy neudělala.
Nakonec, ať je to jak chce, je na každém, jak si informaci vyhodnotí. Neočekávám, že se kdy dozvíme pravdu. Ovšem pro objektivitu jsem považovala za naprosto nutné i zveřejnění vyjádření samotné RAND corporation…
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Jak se k uniklému dokumentu, který se šíří po celém světě, vyjádřila samotná RAND corporation? se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden