Nový balík zbraní za 600 milionů dolarů pro Ukrajinu schválen
RSS

Nový balík zbraní za 600 milionů dolarů pro Ukrajinu schválen

Bidenova administrativa právě oznámila další nový balík zbraní pro Ukrajinu v hodnotě 600 milionů dolarů, čímž se celková vojenská pomoc USA přislíbená od začátku konfliktu zvýšila na 15,1 miliardy dolarů. (Foto: Flickr)







Zásadní je, že v tomto případě jsou zbraně posílány na základě prezidentské pravomoci pro čerpání, která Bílému domu umožňuje odebírat zbraně přímo z amerických vojenských zásob pro použití zahraničními spojeneckými silami. Administrativa potvrdila, že se jedná o 21. čerpání ze zásob Pentagonu.



The Guardian upřesňuje: „Joe Biden schválil nejnovější pomoc s využitím své prezidentské pravomoci pro čerpání, která prezidentovi umožňuje povolit přesun přebytečných zbraní z amerických zásob.“ Zpráva zdůrazňuje: „Bílý dům uvedl, že je to již po jednadvacáté, co americké ministerstvo obrany stáhlo zbraně a další vybavení z regálů, aby je dodalo Ukrajině.“




Putin řekl Siovi, že tlak USA na unipolární svět se stává „ošklivým“ – ale Čína má „obavy“ kvůli Ukrajině
Uprostřed své východní a jižní protiofenzívy, která zaznamenala určitý úspěch při válcování ruských frontových linií zejména v Charkovské oblasti, předložila ukrajinská vláda a ozbrojené síly tento týden Washingtonu „seznam přání“ ohledně zbraní.



Prezident Zelenskyj se nyní obrací přímo na Kongres a samotné americké výrobce zbraní, což je bezprecedentní:



Tento seznam, který včera zveřejnil server Politico, obsahuje několik zbraní dlouhého doletu, které prezident Joe Biden dosud považoval za červenou linii s odkazem na riziko eskalace širší války, pokud by Ukrajina byla schopna zasáhnout hluboko uvnitř ruského území. Podle Billa Hartunga z Quincy Institute snaha Kongresu upozorňuje na „poněkud bezprecedentní“ přístup ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k získávání zbraní z Washingtonu. Zatímco pro spojence USA se stalo běžným najímat si lobbisty, aby prosazovali jejich zájmy v Kongresu, jiné země se brání myšlence vyvíjet nátlak na prezidenta otevřeným lobbováním u zákonodárců.




„Prolog ke třetí světové válce“: Kreml reaguje na bezpečnostní záruky pro Ukrajinu
Co se týče nově schváleného balíčku 600 milionů dolarů, ten podle seznamu ministerstva obrany zahrnuje následující položky:



Další munice pro vysoce mobilní dělostřelecké raketové systémy (HIMARS). 36 000 dělostřeleckých nábojů ráže 105 mm 1 000 přesně naváděných 155mm dělostřeleckých nábojů čtyři protidělostřelecké radary Čtyři nákladní automobily a osm přívěsů pro přepravu těžké techniky Protiletadlové systémy bez posádky Vybavení pro odminování protipěchotní munice Claymore Demoliční munice a vybavení ruční zbraně a munice Přístroje pro noční vidění, vybavení do chladného počasí a další polní vybavení Další infografiky najdete na webu Statista:







Během úvodních sedmi měsíců války na Ukrajině schvalovaly USA nové prodeje a transfery zbraní na Ukrajinu tempem přibližně dvakrát až třikrát měsíčně, jak jsme zdokumentovali v srpnu.



Zdroj: apnews.com
Článek Nový balík zbraní za 600 milionů dolarů pro Ukrajinu schválen se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden