Putin vzkazuje spojencům, že na Ukrajině není kam spěchat, a varuje před dalšími „vážnějšími“ kroky
RSS

Putin vzkazuje spojencům, že na Ukrajině není kam spěchat, a varuje před dalšími „vážnějšími“ kroky

V pátečním vystoupení před summitem Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS), který pořádá Uzbekistán, byl ruský prezident Vladimir Putin pod tlakem novinářů kvůli údajně úspěšné ukrajinské protiofenzívě probíhající na severovýchodě Ukrajiny. (Foto: Tim Andresson)







Putin reagoval prohlášením, že ruská armáda „nespěchá“ s ukončením svého tažení na Ukrajině, což možná překvapilo posluchače, a zdůraznil: „ Plán nepodléhá úpravám“ – přičemž nepopřel obtíže, které protiofenzíva pro jeho síly představuje. „Naše ofenzivní operace v samotném Donbasu nekončí. Probíhají pomalým tempem… ruská armáda obsazuje stále nová a nová území,“ řekl Putin a dodal: „Nespěcháme… nedochází k žádným změnám“.



Ze strany západních vlád a představitelů se rozšířily spekulace, že ruské ozbrojené síly utrpěly obrovské ztráty, přičemž Pentagon minulý měsíc uvedl číslo 80 000 zraněných nebo zabitých ruských vojáků – včetně úmrtí vysokých důstojníků a generálů. Jiní nezávislí pozorovatelé uvádějí spíše mnohem nižší čísla, ale stále jde o významné ztráty. To posloužilo k tlaku na Kreml, aby vydal plné vyhlášení války Ukrajině, a tím i národní vojenskou mobilizaci, o čemž tento týden oficiální prohlášení Kremlu uvedlo, že se o tom zatím neuvažuje.




Gruzie navrhuje uspořádat referendum a zeptat se Gruzínců, zda chtějí válku s Ruskem
Prezident Putin se v pátečním vystoupení v Samarkandu zabýval skutečností, že ruská „speciální operace“ zatím neprobíhá v plné síle armády :



Putin uvedl, že Rusko „nebojuje s plnou armádou“, ale pouze s vojáky na zakázku, a řekl, že hlavním cílem kampaně zůstává „osvobození celého území Donbasu“. Obvinil ukrajinské síly z pokusů provádět „teroristické činy“ a poškozovat ruskou civilní infrastrukturu.




„Prolog ke třetí světové válce“: Kreml reaguje na bezpečnostní záruky pro Ukrajinu
Tehdy pronesl svá nejtvrdší slova za poslední dobu, která přišla v souvislosti s tím, že USA a NATO zřejmě ještě více prohloubí svou roli v podpoře kyjevských sil, a uvedl, že se připravuje „vážnější“ odpověď.



„V naší reakci na to jsme zatím opravdu dost zdrženliví,“ řekl Putin. „Pokud se situace bude takto vyvíjet i nadále, bude reakce vážnější.“



A glimpse of the world after Washington. pic.twitter.com/LwfnIXwe8V — tim anderson (@timand2037) September 16, 2022 Důležité je, že během setkání s indickým premiérem Naréndrou Módím na okraj summitu ve stejný den Módí vystoupil se vzácnou kritikou a prohlásil, že nyní „není čas na válku“. Tady je, jak tato výměna názorů probíhala :




Nově uniklá zpráva Rand Corporation odhaluje skutečné motivy války mezi Ruskem a Ukrajinou
„Excelence, vím, že dnes není čas na válku,“ řekl premiér Módí Putinovi v Samarkandu, když oba lídři zahájili své první osobní setkání od invaze moskevských vojsk na Ukrajinu. „Znám váš postoj ke konfliktu na Ukrajině, vaše obavy…. Uděláme vše pro to, abychom ho co nejdříve ukončili,“ řekl Putin Módímu. Putin reagoval: „Mám pocit, že se mi to líbí: „Bohužel, právě protistrana, vedení Ukrajiny, oznámila, že odmítá vyjednávací proces, a prohlásila, že chce dosáhnout svých cílů vojenskými prostředky, na bojišti,“ řekl Putin.




Zranění ukrajinští vojáci líčí chmurný obraz Chersonské proti-ofenzivy
Significant statements by Prime Minister Modi & President Putin at SCO meeting in Samarkand today. In effect, India as a well-wisher is appealing both Moscow & the West to end the war in Ukraine. Russia wants to end the conflict but the NATO is refusing. pic.twitter.com/Mks4lsczkZ — Aarti Tikoo (@AartiTikoo) September 16, 2022 Konečnou vinu za pokračování konfliktu Putin připsal Kyjevu a jeho západním podporovatelům v NATO, kteří pokračovali v dodávkách zbraní nebývalým tempem.



Začátkem tohoto měsíce ruská armáda zaútočila na významnou energetickou infrastrukturu v Charkově a jeho okolí, druhém největším ukrajinském městě a hlavním populačním centru nejblíže ruským hranicím, což uvrhlo mnoho čtvrtí do tmy. To bylo v té době považováno za odvetu za to, že ukrajinské síly rychle stáhly ruské frontové linie v regionu. Putin využil příležitosti a varoval, že ruské síly jsou připraveny rozšířit útoky na ukrajinskou infrastrukturu, přičemž se dušoval, že „uvidíme jak“.




Slava Raytheon: Zelenskyj bude předsedat konferenci amerických obranných společností
Prozatím, i ve chvíli, kdy se šíří nové zprávy o ukrajinských „masových hrobech“ zanechaných v Iziumu poté, co se odtamtud ruské síly stáhly, vypadá Putin na summitu ŠOS pohodlně, zatímco je obklopen „přáteli“.



When Erdogan, Aliyev, Putin and Lukashenko go to a bar pic.twitter.com/Ez4Nhux2AN — Ragıp Soylu (@ragipsoylu) September 15, 2022 Putin se v pátečním vystoupení věnoval také západním sankcím, přičemž požadoval zejména zrušení vývozních omezení na běloruská hnojiva. Toto poselství opakoval po celé léto s tím, že Západ by to udělal, kdyby mu skutečně záleželo na světových zásobách a nedostatku potravin.



Zdroj: themoscowtimes.com
Článek Putin vzkazuje spojencům, že na Ukrajině není kam spěchat, a varuje před dalšími „vážnějšími“ kroky se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden