Střety na kyrgyzsko-tádžické hranici v době, kdy se oba lídři účastní summitu ŠOS
RSS

Střety na kyrgyzsko-tádžické hranici v době, kdy se oba lídři účastní summitu ŠOS

Po třech dnech sporadických přestřelek mezi vojenskými pohraničními stanovišti došlo v pátek k pohraničním střetům mezi dvěma středoasijskými zeměmi a dlouholetými rivaly Kyrgyzstánem a Tádžikistánem. (Foto: Twitter)







Navzdory krátkodobému pokusu o příměří pokračuje ozbrojená konfrontace o sporné pohraniční oblasti mezi sousedními zeměmi, které jsou obě bývalými sovětskými republikami a mají úzké vztahy s Moskvou.



Heavy clashes this morning between Kyrgyzstan and Tajikistan on the border area. pic.twitter.com/u6Mqa2Qa6N — Aldin (@tinso_ww) September 16, 2022
V Tádžikistánu mobilizují 20 tisíc vojáků kvůli situaci na hranici s Afghánistánem
„Pohraniční stráž uvedla, že kyrgyzské síly v pátek ráno opětovaly palbu, protože střety probíhaly po celé délce hranice, a dodala, že tádžické síly používají tanky, obrněné transportéry a minomety,“ uvádí Al-Džazíra. „Více než třetina hranice o délce 1 000 km zůstává sporná.“



V loňském roce se obě země ocitly na pokraji totální války, přičemž krátké pohraniční potyčky měly tendenci se občas rozhořet, což jsou okolnosti, které do jisté míry připomínají arménsko-ázerbájdžánský konflikt, který rovněž vyvolává napětí v regionu.



Podle některých zpráv došlo tento týden ke střetům na celé délce hranice, přičemž obě strany se obviňují z rozpoutání bojů agresivními činy a provokacemi. Agentura Reuters uvádí , že




Muž přežil poté, co v Kyrgyzstánu natočil, jak se na něj řítil kus ledovce
…Tádžikistán obvinil kyrgyzské síly z ostřelování jednoho ze svých stanovišť a sedmi vesnic „těžkými zbraněmi“ . Jeden civilista byl zabit a tři zraněni, uvedly úřady v tádžickém městě Isfara.



Kyrgyzské ministerstvo zdravotnictví mezitím v pátek uvedlo, že při střetech bylo zraněno 31 lidí. Tádžické bezpečnostní služby dále uvedly následující:



„Ozbrojené síly sousední země používají všechny druhy dostupných těžkých zbraní a palných zbraní a podrobují vesnice na hranici intenzivnímu minometnému ostřelování,“ uvedl Státní výbor pro národní bezpečnost neboli GKNB ve svém prohlášení. „Příslušníci kyrgyzských speciálních jednotek … provádějí ozbrojené útoky na domy a zapalují obytné budovy.“




Putin vzkazuje spojencům, že na Ukrajině není kam spěchat, a varuje před dalšími „vážnějšími“ kroky
The city of Batken in Kyrgyzstan has come under fire from rocket launchers. Representatives of Kyrgyzstan and Tajikistan have agreed to a cease-fire, but according to residents, fighting continues and the media report about that pic.twitter.com/ZpBX6Va5PT — Belsat in English (@Belsat_Eng) September 16, 2022 Ironií osudu je, že jak kyrgyzský prezident Sadyr Džaparov, tak tádžický prezident Emomali Rahmon jsou v současné době v nedalekém Uzbekistánu na summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS), kterého se účastní i ruský prezident Vladimir Putin.



Oba vedoucí představitelé se skutečně objevili na společných fotografiích na regionálním bezpečnostním summitu pod vedením Číny, i když došlo k pohraničním střetům.



#UPDATE Tajikistan's President Emomali Rahmon met his Kyrgyz counterpart Sadyr Japarov Friday at a summit in Uzbekistan, Kyrgyzstan said, and ordered their forces to draw down after border clashes left dozens injured pic.twitter.com/RVr398Q2Yn — AFP News Agency (@AFP) September 16, 2022 Po rozhovorech mezi tádžickým prezidentem Emomalim Rahmonem a jeho kyrgyzským protějškem Sadyrem Džaparovem v Samarkandu dostaly armády obou stran rozkazy ke stažení.



Objevily se zprávy, že do pátečního závěru dne dosáhly armády obou stran křehkého příměří. Objevují se však již obvinění obyvatel měst na obou stranách hranice, která naznačují, že se plně neudrželo.



Zdroj: aljazeera.com
Článek Střety na kyrgyzsko-tádžické hranici v době, kdy se oba lídři účastní summitu ŠOS se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden