V Bělehradu došlo k očekávaným nepokojům kvůli LGBTQ Pride (video)
RSS

V Bělehradu došlo k očekávaným nepokojům kvůli LGBTQ Pride (video)

Jak již víte, tak asi měsíc vychází o víkendu do průvodů desetitisíce Srbů, kteří odmítají konání dlouho plánované monstrózní akce Europride. Ta byla plánována na včerejšek, ale vzhledem k mohutným protestům se nakonec vláda rozhodla akci zrušit s tím, že jen povede k problémům – tedy k nepokojům mezi znesvářenými skupinami.
Jak se očekávalo, skutečnost, že navzdory oficiálnímu zákazu EuroPride (i protidemonstrace) se nakonec akce stejně konala, vedla k prvním konfrontacím mezi LGBTQ a národovci a také členy pravoslavné církve. Policie proti odpůrcům EuroPride někdy použila násilí.
I když se původně na příkaz vlády neměla konat žádná akce, tak poslední slovo měly – jak jinak – USA. Christopher R. Hill, americký velvyslanec v Srbsku, sehrál vlivnou roli v mezinárodním tlaku, aby přinutil srbskou vládu akci povolit. Ta tak na poslední chvíli  EuroPride oficiálně povolila.

Nakonec došlo k mohutné policejní operaci a zatýkání výhradně na straně odpůrců EuroPride, zatčeni pak byli nejen násilní odpůrci, ale například i kněz (viz titulní obrázek).
Zatýkání protidemonstrantů nastalo poté, co házeli ohňostroje na EuroPride. Protidemonstraty držela policie po celou dobu dál od LGBTQ průvodu, aby nedošlo ke vzájemné konfrontaci:
Více vypoví videa, případně obrázky:

Belgrád
Az EuroPride felvonulás közben a hazafiak összecsaptak a rendőrökkel pic.twitter.com/HVjdfYasYU
— Bede Zsolt (@BedeZsolt2) September 17, 2022

Další videa již jistě nepotřebují komentář:

Egy ortodox szerzetes egy üveggel megdobja az N1 News operatőrét az LMBT EuroPride elleni tiltakozás során Belgrádban. pic.twitter.com/RvQ6IGiakn
— Bede Zsolt (@BedeZsolt2) September 17, 2022


Zavargások a szerb fővárosban pic.twitter.com/oc0HFP3nDY
— Bede Zsolt (@BedeZsolt2) September 17, 2022


A rendőrség letartóztatja a tüntető hazafiakat, akik petárdákat dobáltak az EuroPride rendezvény résztvevőire. pic.twitter.com/qxgP6vcV7P
— Bede Zsolt (@BedeZsolt2) September 17, 2022


Belrád
Ez az EuroPride… pic.twitter.com/YnjhSfMYod
— Bede Zsolt (@BedeZsolt2) September 17, 2022


More anti-LGBT protesters attacking police in Belgrade during EuroPride… pic.twitter.com/RjuPI2Q4TU
— AZ (@AZmilitary1) September 17, 2022

 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ] Článek V Bělehradu došlo k očekávaným nepokojům kvůli LGBTQ Pride (video) se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden