Turecko usiluje o to, aby se jako první člen NATO připojilo k ŠOS vedené Čínou
RSS

Turecko usiluje o to, aby se jako první člen NATO připojilo k ŠOS vedené Čínou

Turecko usiluje o členství v Šanghajské organizaci pro spolupráci pod vedením Číny, protože prezident Recep Tayyip Erdogan se snaží navázat spojenectví se spřátelenými zeměmi na východě. (Foto: Twitter / Recep Tayyip Erdogan)







Erdogan to oznámil po své páteční účasti na summitu ŠOS v Uzbekistánu, kde jednal s vedoucími představiteli včetně čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a ruského prezidenta Vladimira Putina. V případě úspěšné kandidatury by se Turecko stalo prvním členem Severoatlantické aliance, který by se k tomuto bloku připojil.




Turecko tvrdí, že řecká pobřežní stráž střílela na nákladní loď v Egejském moři
„Naše vztahy s těmito zeměmi se tímto krokem posunou do mnohem jiné polohy,“ řekl Erdogan o SCO, když hovořil s novináři ve městě Samarkand, kde se summit konal, podle turecké státní tiskové agentury Anadolu.



Podle lidí obeznámených s touto záležitostí přišly jeho výroky o možném vstupu Turecka do ŠOS v době, kdy Erdogan usiloval o setkání mezi čtyřma očima s americkým prezidentem Joem Bidenem během Valného shromáždění OSN v New Yorku, ale zatím se mu ho nepodařilo zajistit.




Erdogan: Za energetickou krizi v Evropě mohou protiruské sankce EU
Özbekistan’da gerçekleştirilen Şanhay İşbirliği Teşkilatı Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi 22. Zirvesi’nde dostlarımızla bir araya gelmekten memnuniyet duyduk. Teşkilat ile iş birliğimizi müşterek çabalarımızla çok daha yukarıya çıkaracağımıza yürekten inanıyoruz. pic.twitter.com/bIJAUzmdZE — Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) September 16, 2022 Zdroj: bloomberg.com
Článek Turecko usiluje o to, aby se jako první člen NATO připojilo k ŠOS vedené Čínou se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden