Německá konzervativní strana AfD v průzkumech roste
RSS

Německá konzervativní strana AfD v průzkumech roste

Průzkumy také ukazují, že vládnoucí koalice by už, kdyby se teď konaly volby, nezískala většinu k vládnutí.
Popularita konzervativní strany Alternativa pro Německo (AfD) neustále roste, kdy poslední průzkum od Infratest dimap ukazuje, že tato opoziční strana narostla na 14 procent, tj. o 1 procento. Je jen o tři procenta za vládními Sociálními demokraty (SPD), kdy současná vláda je čím dál více pod tlakem kvůli propadající se ekonomice a rostoucí inflaci.
Sociální demokraté stagnují na 17 procentech, zatímco Křesťanskodemokratická unie (CDU) o bod vyrostla na 28 procent. Zelení i přes různé trapasy ministra hospodářství Roberta Habecka ztratili jen jedno procento a jsou teď na 21 procentech. FDP spadla na 7 procent, tj. o 1 procento, a strana Levice se drží na 5 procentech. Koalice dopravních světel SPD, Zelení a Svobodní demokraté (FDP) má dohromady 45 procent a už by tedy neměla většinu.
Průzkumy rovněž zjistily, že 83 procent Němců očekává, že vysoké ceny plynu a elektřiny způsobí ztráty pracovních míst. Jen 13 procent si myslí, že pracovní místa neubydou.
Většina Němců není překvapivě moc pesimistická ohledně otázky dodávek energií v zimě. Jen 36 procent očekává, že by mohlo dojít k výpadkům elektřiny a plynu do jejich domovů. Naproti tomu 59 procent dotazovaných očekává stabilní dodávky energie i ve studeném období. Jen příznivci AfD jsou převážně přesvědčeni, že dojde k problémům s dodávkami elektřiny a plynu, uvádí zpravodajský kanál Junge Freiheit.
Průzkum rovněž ukazuje, že Němci, ač by se to dalo čekat, se nebojí placení svých účtů za energie. Jen 39 procent očekává, že jsou před nimi potíže. Podíl je zvláště vysoký u těch ve věku do 35 let, tj. 50 procent, a u lidí s příjmem na domácnost menším než 1 500 € měsíčně, tj. 58 procent. Přes polovinu (55 procent) si myslí, že účty za plyn a elektřinu snadno zaplatí.
Schvalování AfD už několik týdnů roste. Naposledy Institut Forsa, který tradičně podíl AfD na hlasech podceňuje, této straně naměřil 13 procent. Mezitím průzkum od Insa vidí voličský potenciál v celém Německu na 19,5 procenta.
Náhledový obrázek: Vůdci německé strany Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidel (vlevo) a Tino Chrupalla (vpravo). (AP Photo/Matthias Schrader)
September 18, 2022
editor:  REMIX NEWS
author:  REMIX NEWS STAFF
via:  REMIX NEWS

Výroba v Německu už není konkurenceschopná, říká ředitel největšího světového výrobce oceli varující v době zavírání továren před krizí

Žádná ekonomika nemůže běžet bez energie – německé společnosti varují před katastrofou výpadku plynu a elektřiny
Zdroj: https://rmx.news/article/germanys-conservative-afd-party-is-rising-in-the-polls/


Nejčtenější za týden