Nový Zéland varuje před největší erupcí na Zemi za posledních 5 tisíc let
RSS

Nový Zéland varuje před největší erupcí na Zemi za posledních 5 tisíc let

Nový Zéland zvýšil stupeň varování před obří sopkou Taupo, která způsobila největší erupci na Zemi za posledních 5 000 let. (Foto: Flickr / ilustrační)







Novozélandští vědci zvýšili stupeň výstrahy pro sopku pod největším jezerem v zemi, která při svém posledním výbuchu před 1 800 lety způsobila největší erupci na Zemi za posledních 5 000 let.




Obrovská ohnivá koule s hlasitým výbuchem otřásla domy na Novém Zélandu
Geologická agentura GeoNet ve svém prohlášení uvedla, že pod jezerem Taupo, kalderou vytvořenou obřím vulkánem, zaznamenala téměř 700 malých zemětřesení a zvýšila stupeň vulkanické pohotovosti z 0 na 1 – menší sopečný neklid.



Systém vulkanické pohotovosti je založen na šesti stupňujících se úrovních, ale GeoNet upozorňuje, že erupce mohou nastat na kterékoli úrovni a úrovně se nemusí pohybovat v pořadí, protože aktivita se může rychle měnit.




Nad novozélandskou oblohou spatřeno záhadné spirálové světlo
Sopka Taupo při své poslední erupci kolem roku 200 př. n. l. vyvrhla do atmosféry více než 100 km3 materiálu a v období před lidským osídlením zdevastovala rozsáhlou oblast centrálního Severního ostrova Nového Zélandu.



The Volcanic Alert Level for Taupō Volcano has been raised to Volcanic Alert Level 1 (minor volcanic unrest). This minor unrest is causing the ongoing earthquakes & ground deformation at the volcano. Read our bulletin with all of the information here: https://t.co/T9yTR3aF32 pic.twitter.com/FD31y9iYqD — GeoNet (@geonet) September 20, 2022 Zdroj: abc.net.au
Článek Nový Zéland varuje před největší erupcí na Zemi za posledních 5 tisíc let se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden