Klimaaktivisté už překračují veškeré meze
RSS

Klimaaktivisté už překračují veškeré meze

Greenpeace a další ekologické organizace zahájily právní kroky proti Evropské komisi kvůli rozhodnutí zařadit jadernou energii a zemní plyn mezi takzvané zelené investice. To vše v době, kdy v Evropě hrozí obří energetická krize.


Aktivisté tvrdí, že Evropská komise porušuje své vlastní klimatické zákony. Ve skutečnosti je ale jasné co jim vadí, ostatně řekli to sami. V důsledku zařazení jádra a zemního plynu mezi zelené zdroje prý hrozí přesměrování investic do fosilních paliv namísto obnovitelných zdrojů energie.
Opravdu by mě zajímalo, co si aktivisté myslí. V současné době se celá Evropa bojí nadcházející zimy. Mobilizují se všechny zdroje. Všude se bude pálit uhlí, dřevo, lehké topné oleje. A oni přijdou s tímhle.
Nevím, jestli si sami vůbec uvědomují, co dělají. Jestli do teď měli sympatie části veřejnosti, těmito kroky je budou velmi rychle ztrácet. Evidentně je jim totiž úplně jedno, jestli se zastaví průmysl, doprava, služby. Je jim jedno, kolik lidí přijde o práci. Možná je jim jedno i to, že někteří lidé opravdu doslova zmrznou.
Oni mají svou mantru, je přece nutné právě teď a tady chránit klima. Nevadí, že zbytek světa staví uhelné elektrárny a rozšiřuje těžbu. Nevadí, že podíl Evropy na globálních emisích je stále marginálnější. Nevadí, že je válka na Ukrajině. Nevadí, že je Evropa v největší krizi od II. světové války.
Nejhorší je, že jim o klima vůbec nejde. Jediné co je zajímá jsou asi peníze. Dřív si je brali vesele i od Gazpromu. Tenhle penězovod se asi utnul, tak je třeba o to víc inkasovat od různých solárních baronů. Bez ohledu na ostatní.
Klimatičtí aktivisté překročili veškeré meze. Snad to lidé vidí a přestanou jim skákat na zelený špek.


Kateřina Kešnerová

  The post Klimaaktivisté už překračují veškeré meze first appeared on .


Nejčtenější za týden