Putin oznámil částečnou mobilizaci, Západ chce prý „zničit Rusko“
RSS

Putin oznámil částečnou mobilizaci, Západ chce prý „zničit Rusko“

V celostátním projevu, který byl oproti úternímu hlavnímu vysílacímu času odložen a který předcházel hlasování ve čtyřech ukrajinských regionech o připojení k Rusku, ruský prezident Vladimir Putin ve středu ráno oznámil částečnou mobilizaci armády a zároveň přislíbil, že použije všechny prostředky k obraně Ruska, a zavázal se k anexi území, která již Rusko obsadilo, čímž zvýšil sázky v sedm měsíců trvajícím konfliktu. (Foto: Youtube)







Putin tyto kroky označil za „naléhavé a nezbytné kroky k obraně suverenity, bezpečnosti a územní celistvosti Ruska“ a prohlásil, že Rusko bojuje proti plné síle NATO. USA a jejich spojenci se podle něj snaží Rusko „zničit“.



Částečná mobilizace znamená, že záložníci budou odvedeni do vojenské služby, řekl Putin, a to okamžitě. Ozbrojené síly budou čerpat pouze z vojenských záložníků, a to těch, kteří absolvovali státní službu, uvedl prezident s příslibem, že jim bude poskytnut další výcvik spolu se všemi výhodami, které náleží lidem zapojeným do aktivní služby.



Toto opatření je za daných okolností „rozumné a nezbytné“, prohlásil Putin a dodal, že již podepsal příkaz k okamžitému zahájení povolávání.



Putin ve svém projevu obvinil Kyjev, že ustupuje od mírových rozhovorů a jedná na přímý rozkaz svých západních spojenců. Místo vyjednávání ukrajinská vláda posílila armádu o vojáky vycvičené v NATO, z nichž mnozí jsou neonacističtí extremisté, uvedl.



Putin rovněž obvinil Západ z používání „jaderného vydírání“ vůči Rusku s tím, že „pokud bude ohrožena jeho územní celistvost, Rusko rozhodně použije všechny prostředky, které má k dispozici.“ k obraně ruského území. „To není blufování.“



Ruské síly vyslané na Ukrajinu v únoru zajistily velkou část území, na které si činí nárok Doněcká a Luganská lidová republika i části Ukrajiny, a výsledná frontová linie se podle ruského prezidenta táhne v délce přes 1 000 km.



Putin se rovněž vyjádřil k nadcházejícím referendům ve dvou donbaských republikách a dvou ukrajinských regionech, které v současné době z velké části kontrolují ruské jednotky. Tato území, která zahrnují Luhanskou, Doněckou, Chersonskou a Záporožskou oblast, vyhlásila plebiscity o tom, zda se stanou součástí Ruska, přičemž hlasování mají začít v pátek. Putin prohlásil, že jeho vláda bude respektovat výsledky čtyř referend a zajistí bezpečnost hlasovacího procesu.



Některé další významné body Putinova projevu:



smlouvy pro rezervy trvají „do konce částečné mobilizace“, tj. na dobu neurčitou. gubernátoři ruských regionů rozhodují o tom, kdo a kolik lidí bude posláno na frontu Úplné znění Putinova výnosu o mobilizaci lze nalézt na internetových stránkách Kremlu, i když jsou pro většinu západních prohlížečů blokovány. Píše se v něm, že s mobilizovanými Rusy se bude zacházet stejně jako se smluvními vojáky. Kritéria pro vyjmutí jsou věk, zdravotní stav, pobyt ve vězení a práce ve zbrojním průmyslu.



Podrobnosti z (googlem přeloženého) výnosu níže:



V souladu s federálními zákony ze dne 31. května 1996 č. 61-FZ „O obraně“, ze dne 26. února 1997 č. 31-FZ „O mobilizační přípravě a mobilizaci v Ruské federaci“ a ze dne 28. března 1998 č. 53- Federální zákon „O vojenské povinnosti a vojenské službě“ rozhoduji: 1. Vyhlásit částečnou mobilizaci v Ruské federaci od 21. září 2022. 2. Provést povolání občanů Ruské federace k vojenské službě za mobilizace v ozbrojených silách Ruské federace. Občané Ruské federace povolaní k vojenské službě za mobilizace mají statut vojenského personálu sloužícího v Ozbrojených silách Ruské federace na základě smlouvy. 3. Stanovit, že výše platu občanů Ruské federace povolaných k vojenské službě na základě mobilizace do ozbrojených sil Ruské federace odpovídá výši platu vojenského personálu sloužícího v ozbrojených silách Ruské federace na základě smlouvy. 4. Smlouvy o absolvování vojenské služby uzavřené vojenským personálem zůstávají v platnosti až do konce období částečné mobilizace, s výjimkou případů propuštění vojenského personálu z vojenské služby z důvodů stanovených tímto výnosem. 5. Stanovit v období částečné mobilizace následující důvody pro propuštění z vojenské služby vojáků vykonávajících vojenskou službu na základě smlouvy, jakož i občanů Ruské federace povolaných k vojenské službě za mobilizace do ozbrojených sil Ruské federace: a) podle věku – po dosažení věkové hranice pro vojenskou službu; b) ze zdravotních důvodů – v souvislosti s jejich uznáním vojenskou lékařskou komisí za neschopné vojenské služby, s výjimkou vojenského personálu, který projevil přání pokračovat ve vojenské službě na vojenských pozicích, které mohou být nahrazeny uvedeným vojenským personálem; c) v souvislosti s nabytím právní moci rozsudku soudu o uložení trestu odnětí svobody. 6. Vládě Ruské federace: a) k financování činností pro částečnou mobilizaci; b) přijmout nezbytná opatření k uspokojení potřeb ozbrojených sil Ruské federace, ostatních vojsk, vojenských útvarů a orgánů v období částečné mobilizace. 8. Nejvyšší představitelé složek Ruské federace zajistí odvod občanů k vojenské službě za mobilizace do ozbrojených sil Ruské federace v počtu a v termínech stanovených Ministerstvem obrany Ruské federace pro každou složku Ruské federace. 9. Poskytnout občanům Ruské federace pracujícím v organizacích vojensko-průmyslového komplexu právo na odklad odvodu k vojenské službě za mobilizace (po dobu práce v těchto organizacích). Kategorie občanů Ruské federace, kterým je přiznáno právo na odklad, a postup pro jeho přiznání stanoví vláda Ruské federace. 10. Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem jejího úředního vyhlášení.



Po Putinově projevu vystoupil v celostátní televizi také ruský ministr obrany Sergej Šojgu, který označil podmínky na Ukrajině za „obtížné“.



„Nebojujeme s Ukrajinou, ale s kolektivním Západem “ řekl a poznamenal, že mobilizace bude postupná, nikoli jednorázová. Dodal také další jaderné hrozby: „Všechny typy zbraní, včetně jaderné triády, plní své úkoly.“



Několik dalších zajímavostí ze Šojguova projevu:



Povolání do zálohy zvýší počet ruských vojáků o 300 000 mužů. „Nejsou to lidé, kteří nikdy nic neviděli ani neslyšeli o armádě“. Studenti jsou osvobozeni a bude využito „pouze 1 % mobilizačního potenciálu“ Po oznámení částečné mobilizace ropa prudce vzrostla…







… futures klesly…







…dolarový index agentury Bloomberg vzrostl na novou rekordní hodnotu…







…výnosy klesly…







… a euro se propadlo ještě více pod paritu.







A nyní čekáme na Fed.




Článek Putin oznámil částečnou mobilizaci, Západ chce prý „zničit Rusko“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden