Důstojníci Bundeswehru v Ázerbájdžánu
RSS

Důstojníci Bundeswehru v Ázerbájdžánu

Po dvou letech relativního klidu začal opět Ázerbájdžán útočit na Arménii. Připomínám, že po konfliktu v oblasti Náhorního Karabachu před dvěma lety již přišla Arménie o další část svého historického území. Ázerbájdžánci na zabraném území vyhnali všechny Arménce a přestavěli historické kostely na mešity . Co se v té době dělo si můžete připomenout zde , zde nebo zde .
Před několika týdny došlo opět k několika útokům Ázerbájdžánu na Arménii, přičemž přišly o život i desítky civilistů.  Před pár dny pak šokoval svět i velmi brutální případ umučení mladé arménské vojačky.
Ovšem Ázerbájdžán sám má i přesto velkou oporu nejen jako tradičně v Turecku, ale i v EU či Izraeli.
Konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach se před pár dny znovu „rozhořel“. Čtvrteční příměří by se mohlo ukázat jako křehké.  Vzplanutí vojenského konfliktu je zvláště výbušné s ohledem na nejnovější vývoj ukrajinské války.
Další zpráva je však ještě výbušnější: Jen pár dní před začátkem útoků byla skupina důstojníků z Bundeswehru hosty ázerbájdžánského ministerstva obrany.
Podle  informací  na webu ázerbájdžánského ministerstva obrany sloužila návštěva Bundeswehru k realizaci „programu bilaterální vojenské spolupráce“ mezi oběma zeměmi. Dále se uvádí: „Strany si podrobně vyměnily názory na současný stav a vyhlídky rozvoje vojenské spolupráce mezi zeměmi, jakož i na regionální a mezinárodní bezpečnostní otázky.
Není známo, zda příslušníci Bundeswehru obdrželi informace o nadcházejících vojenských událostech – nebo snad dokonce vysílali signály z NATO.
Už v polovině července zaznělo z Bruselu, že EU hodlá zdvojnásobit dovoz plynu z Ázerbájdžánu. Předsedkyně Komise von der Leyenová během návštěvy kavkazské republiky 18. července osobně oznámila: „EU se obrací na důvěryhodné dodavatele energie. Ázerbájdžán je jedním z nich. Dnešní dohodou se zavazujeme rozšířit Jižní plynový koridor na zdvojnásobení dodávek plynu z Ázerbájdžánu do EU.“
Nápadné mlčení německého ministerstva zahraničí o posledním konfliktu mezi oběma kavkazskými zeměmi je pozoruhodné.
Ázerbájdžán má však podporu také v Izraeli, který pokračuje ve vyzbrojování této muslimské země. V posledních týdnech došlo hned k pěti dodávkám vojenské techniky a zbraní letadly z Tel Avivu do Baku. Poslední dodávka zbraní by měla být do Ázerbájdžánu doručena právě dnes…
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ] Článek Důstojníci Bundeswehru v Ázerbájdžánu se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden