Nejvyšší šéf německého bankovnictví varuje před bankrotovou tsunami
RSS

Nejvyšší šéf německého bankovnictví varuje před bankrotovou tsunami

Největší evropské výrobní centrum by mohla zasáhnout tsunami bankrotů, protože kvůli konfliktu na Ukrajině a následným západním sankcím na ruská fosilní paliva roste riziko stagflace. (Foto: Flickr)







„Zásobování energií v Německu je ohroženo, dodavatelské řetězce se rozpadají, máme vysokou inflaci,“ uvedl generální ředitel Commerzbank Manfred Knof, kterého nedávno citoval německý list Handelsblatt.



Hrozba stagflace v Německu je zvýšená, protože prudce rostoucí ceny energií zvyšují inflaci a způsobují chaos v podnikání. Německo by mohlo zažít pokles, pokud by se prosadilo embargo na ruská fosilní paliva, jako je zemní plyn, ropa a uhlí.



Bundesbanka koncem dubna varovala, že v případě „vážného krizového scénáře by reálný HDP v letošním roce klesl o téměř 2 % oproti roku 2021“ a „míra inflace by byla v důsledku embarga po delší dobu výrazně vyšší“. Toto ekonomické prostředí je jinak známé jako stagflace.



Minulý týden jednali představitelé EU o možném embargu na fosilní paliva uvaleném na Rusko. Eurozóna hledá alternativní dodavatele ropy i zemního plynu, aby se zbavila ruské energie. Zákaz ruského uhlí má vstoupit v platnost v srpnu.







Nahrazení jedné formy závislosti na fosilních palivech jinou však způsobilo hospodářské otřesy. Německým podnikům by to mohlo přinést zničující šok.



Knof vysvětlil, že vysoké ceny komodit a rozkolísané dodavatelské řetězce ovlivnily téměř třetinu německého zahraničního obchodu. Varoval:



„Neměli bychom si dělat iluze: počet insolvencí na našich trzích se pravděpodobně zvýší a s tím i rizikové rezervy bank.“



Důvěra v německou ekonomiku se rychle snížila, když průmyslová výroba v březnu klesla více, než se očekávalo. V případě eurozóny dosáhla inflace v tomto měsíci rekordní hodnoty 7,5 %.



Okamžité embargo na dovoz z Ruska by vyvolalo hospodářský šok, který by mohl německou ekonomiku rychle rozložit. Stefan Hartung, generální ředitel německého strojírenského a technologického gigantu Bosch, řekl v pátek televizi CNBC, že se „chystá velká recese“.



Mohlo by být jen otázkou času, kdy se Německo vzbouří proti rozhodnutí Bruselu ukončit dodávky ruských fosilních paliv do eurozóny, protože se musí zachránit před ekonomickým úpadkem.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Nejvyšší šéf německého bankovnictví varuje před bankrotovou tsunami se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden