Ve Francii probíhá soud s komplici útočníka z Nice, který zabil kamionem 86 lidí
RSS

Ve Francii probíhá soud s komplici útočníka z Nice, který zabil kamionem 86 lidí

Roky 2015 a 2016 byly ve Francii ve znamení mohutných teroristických útoků, které vedly k vyhlášení výjimečného stavu v zemi, který trval i v dalších letech. Postupující islamizace způsobila, že je zde již více než tisíc tzv. no-go zón a obcí, kde převládá muslimské obyvatelstvo, valem přibývá. Teror vystřídaly ojedinělé útoky s méně mrtvými a značně urychlované demografické změny.
Jeden z nejhorších útoků byl ten, ke kterému došlo při oslavách státního svátku 14.7.2016 v Nice. I když byl útočník, který vjel na pěší zónu do davů lidí, čekajících na slavnostní ohňostroj, posléze zastřelen policií, nakonec se zjistilo, že měl komplice, kteří mu pomáhali útok naplánovat.
Řidič kamionu, který vjel do davu, zabil 86 lidí a 318 zranil, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, byl zastřelen policií. Osm dalších lidí – sedm mužů a žena – je obviněno z toho, že mu pomáhali. Všichni jsou sice obžalováni za pomoc při osnování útoku nebo jeho realizaci, ale pouze tři z nich se před soudem objeví za teroristické činy.
Soud s komplici útočníka ze 14. července 2016 na Promenade des Anglais v Nice byl zahájen před zvláštním porotním soudem v Paříži v pondělí 5. září. Proces by měl trvat do 16. prosince.
Včera u soudu vypovídali svědci – příbuzní obětí.
Příbuzní obětí, kteří viděli na vlastní oči vraždy svých blízkých, vypovídali o tom, co se v místě dělo. Například otec Laury Borla, dívky, kterou před očima jejích rodičů a bratra kamion zabil, vypověděl, že se rodina ze smrti dcery ani po šesti letech nevzpamatovala. Také byl šokován tím, jak se chovali někteří svědci útoku. „Viděli jsme skupinu cizinců, bylo jich 6 nebo 7. Nechápal jsem, fotili se, bavili se před neživými těly, připadalo mi to odporné,“  prohlásil.
Včera pak vypovídali i další členové rodiny této dívky a několik dalších svědků masakru, včetně těch, kteří byli při útoku zraněni. Výslechy dalších svědků budou pokračovat, mezitím by měli být k soudu předvedeni i obvinění komplici.
Připomínám, že souběžně s tímto procesem probíhá v Paříži i soudní proces s komplici teroristů a s jediným přeživším teroristou, který se účastnil největších útoků v novodobé historii Francie. Jde o soud, týkající se útoků ze 13. listopadu 2015. Během série útoků na několika místech v Paříži došlo i k největšímu masakru v klubu Bataclan…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ] Článek Ve Francii probíhá soud s komplici útočníka z Nice, který zabil kamionem 86 lidí se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden