Studie říká, že jaderná válka by způsobila apokalyptickou novou dobu ledovou
RSS

Studie říká, že jaderná válka by způsobila apokalyptickou novou dobu ledovou

V současné geopolitické situaci se stále častěji hovoří o jaderné válce. Naposledy před ní varoval i srbský prezident Vučič (viz video pod článkem), který tvrdí, že Rusko nebude váhat použít jaderné zbraně, pokud bude narušena jeho územní celistvost. Ze všech stran nyní slyšíme jen chrastění zbraní a ani slovo o mírovém jednání. Situace eskaluje a stále více lidí se bojí jaderného konfliktu.
O tom, jak by vypadala taková jaderná válka, víme něco my všichni, kdo jsme si v mládí prošli povinnou brannou výchovou. Zničila by planetu natolik, že by na ní nebyl velmi dlouho možný normální život. A to po celé generace. I proto si osobně myslím, že by nakonec k ničemu podobnému nedošlo, protože ani ten největší šílenec snad nechce prožít zbytek života v podzemním bunkru – byť luxusním.
Ovšem právě proto, že se nyní podobné hrozby objevují, je možná dobré si připomenout, jak by svět po takové válce vypadal. Nová studie již počítá s využitím moderních jaderných zbraní a stávajícím počtem obyvatel…
Nová studie říká, že jaderná válka by způsobila pokles globálních teplot asi o 7 stupňů Celsia, což by vyvolalo „malou jadernou dobu ledovou“, která by vedla k masovému hladovění.
Studie , kterou provedli vědci z Louisiana State University v Baton Rouge, varovala, že jaderný konflikt by zpustošil světové oceány a následky by se projevovaly po tisíce let .
Detonace jaderného arzenálu kdekoli na světě by se rozšířila do horních vrstev atmosféry a zasáhla každého na planetě, ať už prostřednictvím záměrného válečného činu, náhodné detonace nebo hackerského narušení.
„Ve všech scénářích simulovaných výzkumníky by jaderné požáry uvolnily saze a kouř do horní atmosféry, kde by blokovaly slunce, což by vedlo k neúrodě po celém světě,“ zjistila studie.
V prvním měsíci po jaderné detonaci by průměrné globální teploty klesly asi o 17 stupňů Celsia, což je větší teplotní změna než v poslední době ledové.
Rychle se rozšiřující mořský led by pak zablokoval velké přístavy, jako jsou přístavy v Pekingu, Kodani a Petrohradu, ochromil by hlavní globální lodní trasy a zabránil by dovozu potravin do megaměst, jako je Šanghaj.
„Náhlý pokles teploty jak vzduchu tak oceánů, zejména od Arktidy po severní Atlantik a severní Tichý oceán, by zabil mořské řasy, které jsou základem mořské potravní sítě, a v podstatě by způsobil hladomor v oceánu. To by zastavilo většinu rybolovu a akvakultury,“ zjistila studie.
Vědci zjistili, že jaderná válka mezi USA a Ruskem by vyústila v požáry, které by do horních vrstev atmosféry vyvrhly obrovská kvanta kouře, který by zabránil slunečnímu záření dostat se na zem.
„Můžeme a musíme však udělat vše, co je v našich silách, abychom se vyhnuli jaderné válce. Je příliš pravděpodobné, že dopady budou globálně katastrofické,“ uzavřeli vědci.
Studie byla publikována v recenzovaném časopise AGU Advances.
Již i samostatná studie provedená Rutgers University zjistila, že jaderná válka mezi Spojenými státy a Ruskem by během dvou let způsobila, že by dvě třetiny přeživších na planetě zemřely hlady.
5 miliard lidí by zahynulo především v důsledku jaderných detonací způsobujících obrovské peklo, mnozí další by zemřeli v důsledku zastínění slunce a ochlazení, které by vedlo ke globální neúrodě. Ze dvou miliard přeživších by tak ještě více než miliarda zemřela hlady. 
Předpokládám, že nejvíce z oněch 2 miliard přeživších by se nacházelo v Africe a Jižní Americe – tedy na kontinentech, které by nespadaly do válčících stran. Nejhůře ze všech kontinentů by nejspíš dopadla Evropa, v závěsu pak Severní Amerika…

Aleksandar Vucic, President of Serbia:
Within a month or two, the world may enter into a military conflict not seen since World War II. pic.twitter.com/Ma0mIS1bkv
— Спринтер (@Sprinter88000) September 21, 2022

Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 4 Průměrně: 5 ] Článek Studie říká, že jaderná válka by způsobila apokalyptickou novou dobu ledovou se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden