Ukrajina vyhrožuje pětiletým vězením pro každého, kdo se zúčastní „falešného referenda“
RSS

Ukrajina vyhrožuje pětiletým vězením pro každého, kdo se zúčastní „falešného referenda“

Počínaje minulým měsícem začali ukrajinští zákonodárci usilovat o zavedení přísných důsledků pro ty, kdo se zúčastní Ruskem sponzorovaných referend na okupovaných územích Ukrajiny. (Foto: Shutterstock)







Například se v parlamentu prosazuje zákon, který kriminalizuje získání ruského pasu na dočasně okupovaných územích, informovaly minulý týden ukrajinské zdroje podle Yahoo News.



Navrhované možné tresty zahrnovaly ztrátu ukrajinského občanství nebo dokonce dlouhé tresty odnětí svobody. Jiní představitelé se však vyslovili pro kompromisnější přístup vzhledem k nutnosti přežít v okupovaných oblastech.




Přijela čínská kolona s vojáky na Ukrajinu?
Nyní však ukrajinská vláda zopakovala svou ochotu uložit přísné tresty i za účast na jakémkoli Kremlem podporovaném hlasování o připojení k Ruské federaci.



Ruský prezident Putin ve svém středečním ranním projevu, v němž vyhlásil částečnou mobilizaci, rovněž potvrdil plány na pokračování referend v LLR, DLR, Chersonské a Záporožské oblasti.



NATO chief calls Russian-backed separatist referendums in occupied regions of Ukraine a "sham" and "further escalation" of Putin's war. https://t.co/xkjx8G5JyM — Jake Epstein (@byjepstein) September 20, 2022
Orbán: Ukrajina bude poražena a EU se rozpadne
Ukrajina v reakci na to varovala své občany, že každému úředníkovi, který bude hlasování propagovat nebo organizovat, hrozí „trest odnětí svobody na pět až deset let“ – a také možné zabavení majetku státem a zákaz činnosti na vybraných pozicích až na 15 let.



Místopředsedkyně ukrajinské vlády Irina Vereščuková tento týden oznámila, že se v současné době zvažuje uložení pětiletého trestu odnětí svobody pro každého, kdo bude vládními orgány přistižen při účasti na „fingovaných referendech“:



„Někteří právníci se domnívají, že tyto činy spadají pod článek 110 část 1 trestního zákoníku Ukrajiny „narušení územní celistvosti Ukrajiny“, který se trestá odnětím svobody až na pět let,“ řekla v úterý portálu Strana.




Konflikt s jadernými partnery je možný, říká velitel amerického Stratcomu
Dále vyzvala občany, kteří se v současné době nacházejí na okupovaných územích, aby „pokud možno odešli“.



Vereščuková byla podle překladu jejích slov v ruských médiích dále citována takto:



„To [může] znamenat odnětí svobody až na pět let. Takže ještě jednou důrazně doporučuji obyvatelům dočasně okupovaných území: neberte si [ruský] pas, nechoďte na referenda, nespolupracujte s okupanty a odjeďte, pokud je to možné,“ prohlásila.




Putinův mobilizační dekret obsahuje nezveřejněný paragraf 7
Níže uvádíme, co stanoví zákon navržený minulý týden v ukrajinském parlamentu:



získání občanství nebo získání ruského pasu státními úředníky nebo představiteli místní samosprávy v případě, že nejsou zjištěny znaky vlastizrady; propaganda, veřejné výzvy a nátlak k odpovídajícímu jednání; omezení práv osob, které nezískaly občanství nebo pas Ruské federace. Byl však přidán důležitý rozdíl: „Ministerstvo pro reintegraci dočasně okupovaných území poznamenalo, že získání ruského pasu na dočasně okupovaných územích je oprávněné pouze v případě, že se osoba takto snaží vrátit na území kontrolované Ukrajinou přes Rusko a třetí země,“ uvádí se v ukrajinské zprávě přetištěné na Yahoo.



Zdroj: yahoo.com
Článek Ukrajina vyhrožuje pětiletým vězením pro každého, kdo se zúčastní „falešného referenda“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden