Saúdská Arábie plánuje anektovat polovinu Jemenu
RSS

Saúdská Arábie plánuje anektovat polovinu Jemenu

Tak co myslíte, bude Západ reagovat na anexi Jemenu sankcemi nebo jen pošle Saúdské Arbii další zbraně? Myslí, že odpověď je celkem jasná…
Podle zprávy tiskové agentury  Crater Sky se sídlem v Adenu ze 7. května, plánuje Saúdská Arábie anektovat několik provincií bohatých na zdroje ve východním Jemenu, jejichž území představuje polovinu země.
Plán Království Perského zálivu předpokládá anexi provincií Hadhramaut, Shabwah, Al-Mahrah a Abyan. Podle zprávy se saúdští představitelé již setkali s osobnostmi z těchto regionů.
Saúdská Arábie řekla zástupcům regionu, že království jim udělilo „právo na sebeurčení“, ale také, že by se měli stát součástí Saúdské Arábie.
Území těchto východních oblastí představuje více než polovinu Jemenu.
Úředníci také uvedli, že anexe těchto oblastí, které království nazvalo „arabským jihem Saúdské Arábie“, nemůže být odvrácena.
Jednou z výhod, o které Saúdská Arábie usiluje, je přístup k hlavním přístavům, které by díky jejich strategické poloze umožnily lepší přístup do Indického oceánu, Afriky a dalších regionů.
Saúdská Arábie a Jemen se dohodly na příměří zprostředkovaném OSN 2. dubna poté, co Saúdská Arábie utrpěla sérii  vojenských porážek v důsledku série jemenských odvetných útoků na citlivá ropná zařízení Saudi Aramco.
Přestože jemenská strana dodržuje svou část příměří, Saúdská Arábie se dopustila více než 5 000 hlášených porušení příměří, včetně ostřelování jemenského území, zabavení palivových lodí a pokračujícího uzavření mezinárodního letiště Sanaa.
Svržený jemenský prezident Abdrabbuh Mansour Hadi, který tvrdil, že je právoplatným prezidentem Jemenu, přestože byl sesazen lidovým povstáním, oznámil, že postoupil moc nevolené „prezidentské radě“ jmenované Saúdskou Arábií.
Podle zprávy Wall Street Journal (WSJ) saúdské vedení donutilo Hadiho rezignovat a uznat nevolenou radu po tajné schůzce s vysokým americkým představitelem.
Anexe nepochybně povede k nárůstu ničivých odvetných úderů hnutí odporu Ansarallah a jemenských sil po vypršení příměří.
Vůdce Ansarallah Sayed Abdul Malik al-Houthi prohlásil 11. dubna, že Saúdská Arábie nemá jinou možnost než je porazit.
„Nepřátelé se snaží oslabit zemi sankcemi, restriktivními opatřeními a arogancí a donutit ji ke kapitulaci. Snaží se podkopat morálku Jemenců a vytvořit u obyvatelstva pocit zoufalství a porážky,“ řekl Al-Houthi.
Válka proti Jemenu a námořní blokáda vedly k jedné z nejhorších humanitárních krizí moderní doby.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 2 Průměrně: 5 ]


Nejčtenější za týden