Tajný americký letoun B-21 Raider bude veřejnosti představen v prosinci
RSS

Tajný americký letoun B-21 Raider bude veřejnosti představen v prosinci

Společnost Northrop Grumman Corporation a americké letectvo představí vysoce utajovaný bombardér nové generace s technologií stealth, známý jako B-21 Raider, již v prvním prosincovém týdnu. (Foto: U. S. Air Force)







USAF zatím neupřesnilo konečné datum, ale oznámilo, že slavnostní odhalení se uskuteční v zařízeních společnosti Northrop v Palmdale v Kalifornii.



„Stále pracujeme na tom, abychom doladili všechny plány,“ řekl v úterý Andrew Hunter, vedoucí akvizičního oddělení letectva, během diskuse s novináři na konferenci Air, Space and Cyber pořádané Air Force Association.



Společnost Northrop prozradila, že v závodě v Palmdale má šest letounů B-21 v „různých fázích finální montáže“, přičemž první let je plánován na rok 2023.



„B-21 je nejpokročilejší vojenský letoun, jaký byl kdy vyroben, a je výsledkem průkopnických inovací a technologické dokonalosti.“



„Raider je ukázkou odhodlání a dovedností tisíců lidí, kteří každý den pracují na dodávkách tohoto letounu,“ řekl Doug Young, viceprezident sektoru a generální ředitel společnosti Northrop Grumman Aeronautics Systems.



Prosincová událost bude první za posledních 34 let, kdy Northrop představil stealth bombardér. V roce 1988 Northrop poprvé veřejně předvedl bombardér B-2, který vzlétl následující rok a do služby byl zaveden v roce 1997.



„Společnost Northrop Grumman je hrdá na naše partnerství s americkým letectvem, kterému dodáváme B-21 Raider, letoun šesté generace optimalizovaný pro operace ve vysoce konfliktním prostředí,“ řekl Tom Jones, korporátní viceprezident a prezident společnosti Northrop Grumman Aeronautics Systems.



Společnost Northrop se na představení letounu B-21 připravovala již dlouho před válkou na Ukrajině. Čína a Rusko rovněž odhalily rendery stealth bombardérů, ale USA by je mohly na obloze předstihnout. Co se týče hypersonických raket, to je jiný příběh…



Až budou B-21 připraveny ke službě, stane se jejich novým domovem Whitemanova letecká základna v Missouri.



Zdroj: orthropgrumman.com
Článek Tajný americký letoun B-21 Raider bude veřejnosti představen v prosinci se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden