❗PODNET NA DISKUSIU
RSS

❗PODNET NA DISKUSIU

Občas tu riešime aj filmy či seriály a táto úvaha bude presne o tom.
  Pobrežná hliadka  je klasika z 90. rokov, ktorá mala vtedy obrovský svetový úspech. Po obsahovej stránke boli najviac pozerateľné skôr prvé série. Pre seriál boli typické slabé dialógy, absurdné zápletky a popravde väčšina to pozerala, lebo “heh cicky”, čo si uvedomovali aj tvorcovia a týmto smerom to tlačili.
Keď to však porovnávam s tým, čo má globálny úspech dnes, tak aj Pobrežná hliadka  je kvalitný filmársky počin. Uznávam, že o súčasných trendoch mám obmedzený prehľad. Nevydržím to pozerať dlho. Vychádzam len z toho, na čo natrafím omylom alebo na návšteve a podobne. Pre mňa je jednoducho to, čo má v súčasnosti rekordné čísla pozeranosti, odpad.
Prečo mám o Pobrežnej hliadke  lepšiu mienku napriek negatívam, ktoré som uviedol na začiatku?
1. Kult tela . Pre mňa z nepochopiteľných dôvodov patrí toto medzi najväčšiu kritiku seriálu.
Samozrejme, prehnaná starostlivosť o telo (najmä u mužov) je škodlivá. O tom sa baviť nemusíme. Preto je správne, keď sa metrosexuálom vysmievame.
Avšak človek a jeho telesná schránka sú najdokonalejším Božím dielom, keďže boli vytvorené na Boží “obraz a podobu” (Gn 1, 27). Je preto dobré toto dielo udržiavať a zlé ho ničiť zhubným životným štýlom. Veď aj podľa učenia katolíckej cirkvi sú obžerstvo  a lenivosť  smrteľné hriechy.
Dokonalosť tela ľudí fascinovala už v dávnej minulosti. Budeme znižovať veľkolepé diela gréckych sochárov (pozri napr. Láokoón a jeho synovia ), pretože zobrazovali ľudí v ich úplnej fyzickej kráse? Budeme vyčítať “kult tela” práci Bohom obdarených majstrov, akými boli napríklad Michelangelo, Bernini či Rubens? Ak nie sme otrávení jedom marxistických antihodnôt, tak nie. Dá sa povedať, že tvorcovia Pobrežnej hliadky  vyzdvihovali to isté ako umelci dávnych čias, ale inými technologickými prostriedkami a s inou úrovňou talentu a schopností. Dovolím si tvrdiť, že aj slávny antický filozof Sokrates, sám veľký športovec a obdivovateľ fyzickej sily (pozri Xenofón, Spomienky na Sokrata ), by súhlasné prikývol hlavou.
 To, že Pobrežná hliadka  je oslavou dokonalosti ľudského tela, jeho estetiky, fyzickej kondície a sily, je veľké plus. Mnohých to tiež môže motivovať k zlepšeniu svojich životných návykov. Telesná kondícia je pre fyzické a psychické zdravie kľúčová.
2. Seriál vyzdvihoval prácu záchranných zložiek . Lekári, hasiči, záchranári, ošetrovatelia atď. sú pre spoločnosť dôležití a bez pochýb prínosní. Z tohto prostredia sú hrdinovia seriálu.
 Toto sú povolania, ktoré si zaslúžia pozornosť a úctu. Tá je však dnes nepochopiteľne venovaná rôznym tiktokerom, influencerom či instagramovým modelkám, ktorí sú pre spoločnosť úplne zbytoční.
3. Seriálové postavy sú inšpiratívne . Ovládajú množstvo náročných zručnosti – jazdia na člnoch, helikoptérach, skútroch… Musia sa vynájsť vo veľmi vypätých situáciách. Pod veľkým tlakom riskujú svoje zdravie a život, aby pomohli iným.
4. Väčšina z dejových línií sa odohráva vonku.    Na čerstvom vzduchu a slnku. Tieto elementy pôsobia na našu psychiku blahodárne.
 Spomínam to kvôli idiotskym opatreniam proti COVIDu, ktoré ľudí dlhý čas zatvárali doma. Najmä deti si na to zvykli a veľa z nich trčí celý deň dnu.
5. Seriál má ultra epické intro . Slová textu sú o pomoci blízkym. To je správne.
6. Yasmine Bleeth a Pamela Anderson boli veľmi pekné ženy.  
Pobrežná hliadka  je často parodovaná a zosmiešňovaná. Uznávam, že čiastočne právom. Avšak kvôli vyššie uvedeným aspektom je aj tento seriál pozeratelnejší a neporovnateľne hodnotnejší  ako to, čo obrázovkam dominuje dnes.
 Súčasná najsledovanejšia produkcia (aspoň podľa toho, čo som videl) ponúka len imbecilné momenty a degenerátov, a presne to chce spraviť aj z vás. Práve na tomto jasne vidíme, akým smerom sa spoločenský vývoj uberá…
Pokojne môžete nesúhlasiť a napísať, že som príliš dlho pozeral na bežiacu Yasmine.   Smelo vyjadrite názor.


Nejčtenější za týden