EU se rozchází v názoru na udělení azylu Rusům prchajícím před mobilizací
RSS

EU se rozchází v názoru na udělení azylu Rusům prchajícím před mobilizací

Mluvčí Evropské komise ve čtvrtek uvedla, že blok by měl poskytnout azyl Rusům, kteří prchají před mobilizačním rozkazem, ale členové EU nejsou zajedno. (Foto: Twitter / BBC)







Mluvčí EU pro migraci Anita Hipperová uvedla, že situace je „bezprecedentní“, a dodala, že mezi členy EU probíhá práce na nalezení společného postupu.Rostoucí náklady mohou zastavit evropskou sklizeň zeleniny



Pobaltské státy Lotyšsko, Litva a Estonsko se již vyslovily proti poskytování útočiště Rusům, kteří se chtějí vyhnout odvodu. Česká republika ve čtvrtek uvedla, že Rusům prchajícím před mobilizací nebude udělovat humanitární víza.




Kreml varuje, že ruské jaderné zbraně mohou být použity k obraně anektovaných ukrajinských regionů
„Chápu, že Rusové prchají před stále zoufalejšími rozhodnutími Putina. Ale ti, kteří utíkají proto, že nechtějí plnit povinnost uloženou vlastní vládou, nesplňují kritéria pro udělení humanitárního víza,“ řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský.



V Německu několik představitelů naznačilo, že Berlín by byl ochoten přijmout Rusy, kteří nechtějí být odvedeni.



„Dezertéři, kterým hrozí vážné represe, mohou zpravidla v Německu získat mezinárodní ochranu,“ uvedla podle DW německá ministryně vnitra Nancy Faeserová.




„Kam to jdeme?“ Mobilizace začíná. Podívejte se na scény z Ruska
Na základě příkazu ruského prezidenta Vladimira Putina k částečné mobilizaci bude povoláno 300 000 záložníků. Ruští představitelé tvrdí, že 300 000 je pouze 1 % jejich záložních sil, což signalizuje, že by mobilizaci mohli později rozšířit.



Podle ruské skupiny pro lidská práva OVD-Info vyvolal rozkaz protesty po celém Rusku, které vedly k zadržení více než 1 300 protestujících.



Zdroj: antiwar.com
Článek EU se rozchází v názoru na udělení azylu Rusům prchajícím před mobilizací se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden