Biden v OSN oznámil, že Rusko nemůže zabírat území země silou
RSS

Biden v OSN oznámil, že Rusko nemůže zabírat území země silou

Prezident Biden se ve středu na Valném shromáždění OSN v New Yorku ve svém projevu věnoval převážně Ukrajině a obvinil Rusko, že zahájením války porušilo Chartu OSN. (Foto: Youtube)







„Rusko bezostyšně porušilo základní principy Charty OSN – ne důležitější než jasný zákaz, aby země zabíraly území svého souseda silou,“ řekl.



Bidenovy komentáře poukazují na pokrytectví USA v této otázce, neboť Washington v současné době okupuje velkou část východní Sýrie navzdory odporu syrské vlády. USA rovněž podporují izraelskou okupaci Západního břehu Jordánu a blokádu Gazy a válku a blokádu sousedního Jemenu ze strany Saúdské Arábie.



Biden prohlásil, že USA budou i nadále podporovat Ukrajinu v jejím boji proti Rusku na základě zásady, že „nelze násilím zabírat území nějakého národa“.



Prezident rovněž obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z „bezohledných“ jaderných hrozeb. Dříve během dne Putin nařídil částečnou mobilizaci a varoval, že Rusko může použít jaderné zbraně, pokud bude „ohrožena jeho územní celistvost“.



„Prezident Putin se dopustil otevřených jaderných hrozeb vůči Evropě a bezohledného pohrdání povinnostmi vyplývajícími z režimu nešíření jaderných zbraní,“ řekl Biden.



Podpora Ukrajiny ze strany USA v její válce proti Rusku vystupňovala napětí do té míry, že mnozí odborníci a úředníci se domnívají, že dnes existuje větší riziko jaderné války než v době studené války.



Spojené státy však nejeví žádné známky toho, že by od své politiky podpory Ukrajiny ustoupily, a Putinovy středeční kroky signalizují ruskou eskalaci na Ukrajině.



President Biden: "The United States wants this war to end of just terms, on terms we all signed up for; that you cannot seize a nation's territory by force. The only country standing in the way of that is Russia…We will stand in solidarity with Ukraine." #UNGA pic.twitter.com/bGSGalusYu — CSPAN (@cspan) September 21, 2022 Zdroj: antiwar.com
Článek Biden v OSN oznámil, že Rusko nemůže zabírat území země silou se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden