Úmrtí na covid-19 ve Švédsku patří k nejnižším v Evropě, i přes „žádná“ opatření
RSS

Úmrtí na covid-19 ve Švédsku patří k nejnižším v Evropě, i přes „žádná“ opatření

Švédsko zaznamenalo jeden z nejnižších počtů úmrtí na covid-19 v Evropě, přičemž se vyhnulo přísným ekonomickým lockdownům, které vedly k hospodářskému chaosu na celém světě, píše Telegraph s odvoláním na nové údaje Světové zdravotnické organizace. (Foto: Flickr)







Švédsko, které bylo v počátečních fázích pandemie kritizováno za to, že se brání povinnému lockdownu, mělo méně úmrtí na obyvatele než většina Evropy. V letech 2020 a 2021 měla země průměrný počet nadměrných úmrtí 56 na 100 000 obyvatel – ve srovnání se 109 ve Spojeném království, 111 ve Španělsku, 116 v Německu a 133 v Itálii.



Jak Telegraph jemně poznamenává: „Odborníci uvedli, že tento rozdíl ukázal, že samotné přísné uzávěry nerozhodují o úspěchu při boji s Covidem-19.“







Jaké je tedy švédské tajemství?



Deník Telegraph naznačuje, že určitou roli sehrála například nižší obezita a lepší celkový zdravotní stav – což je jistě pravda.



„Poučení ze Švédska zní: investujte do zdraví své populace a mějte méně nerovností,“ řekl profesor Devi Sridhar, předseda katedry globálního veřejného zdraví na Edinburské univerzitě.



Mezitím v přísně uzavřené Velké Británii „došlo k příliš mnoha úmrtím, kterým se dalo předejít“, tvrdí Dr. Michael Head, vedoucí výzkumný pracovník v oblasti globálního zdraví na Southamptonské univerzitě. „Na konci pandemie je pravděpodobné, že Spojené království pravděpodobně skončí uprostřed tabulky v různých ukazatelích, které měří výkonnost v pandemii, jako je například nadměrná úmrtnost,“ dodal.



Přibližně 68 % úmrtí během pandemie totiž pocházelo pouze z 10 zemí, včetně Spojených států, Ruska a Indie.



Colin Angus, modelář z Sheffieldské univerzity, který se na studii nepodílel, však uvedl, že metodika WHO „vypadá naprosto rozumně“, a dodal, že odhady nadměrné úmrtnosti jsou rozhodující pro to, aby se vlády zodpovídaly. Čísla sestavil panel složený z mezinárodních odborníků, kteří na údajích pracovali několik měsíců a k odhadu celkových hodnot v případech, kdy jsou údaje neúplné, použili kombinaci národních a místních informací a statistických modelů.



Samozřejmě už nějakou dobu víme, že existuje dostatek důkazů, které zpochybňují účinnost lockdownů.



Odborně recenzovaná studie „nenalezla důkazy“, že by lockdowny byly účinné při zastavení šíření COVID Statistik: Vědec: „Uzavírky nefungují, protože nutí lidi shromažďovat se na menším počtu míst“. Další studie opět ukazuje, že uzavírky nefungují Státy, které jsou proti uzavírání budov, si vedly lépe než New York a Kalifornie, zjistil think tank Zmatek způsobily lockdowny, nikoliv pandemie A teď si představte, že by politici někdy přiznali, že se mýlili, když trpíme inflační kocovinou.



Zdroj: telegraph.co.uk
Článek Úmrtí na covid-19 ve Švédsku patří k nejnižším v Evropě, i přes „žádná“ opatření se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden