Probíhá v Číně převrat a je Si Ťin-pching v domácím vězení? Tady jsou informace
RSS

Probíhá v Číně převrat a je Si Ťin-pching v domácím vězení? Tady jsou informace

Na sociálních sítích kolují zvěsti o puči proti čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, ale odborníci zdůrazňují, že zatím neexistují žádné konkrétní důkazy o puči nebo jakýchkoli nepokojích v Číně. (Foto: Twitter)







Internetem kolují zprávy o tom, že se v Číně „něco děje“ , přičemž dohady lidí sahají od politického nebo vojenského převratu proti prezidentu Si Ťin-pchingovi až po možnou vojenskou aktivitu v západní Číně.



Mezi důkazy uváděné pro tyto domněnky patří zprávy o zrušených osobních letech v některých částech Číny, o tom, že Si se již delší dobu neobjevuje na veřejnosti, a záběry údajně vojenských vozidel, která se pohybují směrem k hlavnímu městu Pekingu.



K těmto dohadům však neexistuje žádný oficiální komentář ani žádná potvrzená zpráva o pohybu vojenských vozidel směrem k hlavnímu městu.



Zde se s vámi podělíme o to, co se říká na sociálních sítích, zejména v Indii, a jaká jsou fakta, která známe s jistotou.



Hrozí Si Ťin-pchingovi převrat?



Účty na Twitteru s několika tisíci sledujícími sdílejí, že došlo k převratu proti Siovi. Objevily se také fotografie nástupce. Žádná z těchto aktualizací však nepochází z ověřených nebo důvěryhodných účtů a většina z nich patří anonymním uživatelům. ¨ Objevily se také videozáznamy údajného vojenského pohybu.



„Toto video s přesunem vojenských vozidel do Pekingu přichází bezprostředně po uzemnění 59 % letů v zemi a uvěznění vysokých úředníků. Je tu spousta kouře, což znamená, že někde uvnitř ČKS hoří. Čína je nestabilní,“ uvedl autor Gordon G. Chang.



#PLA military vehicles heading to #Beijing on Sep 22. Starting from Huanlai County near Beijing & ending in Zhangjiakou City, Hebei Province, entire procession as long as 80 KM. Meanwhile, rumor has it that #XiJinping was under arrest after #CCP seniors removed him as head of PLA pic.twitter.com/hODcknQMhE — Jennifer Zeng 曾錚 (@jenniferatntd) September 23, 2022 Spisovatel Saurav Jha píšící o obranných záležitostech se na Twitteru podělil o to, že nad Tibetskou autonomní oblastí Cihna se dříve v sobotu nelétalo.



„Nás v Indii se to přímo týká. Mnoho letů do Lhasy Gonggar je také zrušeno. Musíme zjistit, zda dochází k nárůstu vojenského leteckého provozu nad Tibetskou náhorní plošinou, nebo ne,“ řekl Jha a naznačil tak možnou vojenskou aktivitu v západní Číně, která hraničí s Čínou, kde Indie a Čína již více než dva roky vedou vojenský spor.



Nothing civilian or with its transponder on seems to flying over TAR at the moment. #XiJinping pic.twitter.com/5KbqJ7D7Fr — Saurav Jha (@SJha1618) September 24, 2022 Co říkají odborníci?



Většina odborníků na Čínu zdůraznila, že kromě komentářů na sociálních sítích, zejména v indických kruzích, neexistují žádné známky převratu.



Expert na Čínu Aadil Brar poznamenal, že Si je po návratu ze summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) pravděpodobně v karanténě, což by vysvětlovalo jeho současnou nepřítomnost na veřejnosti.



Brar se rovněž podělil o údaje o letech, které ukazují, že k žádnému narušení letů nedošlo. Dále sdílel vizualizace veřejných brífinků vysokých čínských představitelů, které naznačují, že vláda funguje normálně.



Political activities in Beijing are as usual. Latest Xinwen Lianbo. So quaint for a "coup". pic.twitter.com/rNYnwI35Zn — Aadil Brar (@aadilbrar) September 24, 2022 Novinář Zakka Jacob zdůraznil, že Si má v Číně silné institucionální zázemí, a proto je převrat nepravděpodobný.



„Dnes ráno se objevila spousta zvěstí o vojenském převratu v Číně. Zatím nic věrohodného. Vojenský převrat je v Číně nepravděpodobný, protože Lidová osvobozenecká armáda spadá pod Ústřední vojenskou komisi. Si jako generální tajemník komunistické strany stojí v čele CMC. Armáda patří straně, nikoliv vládě,“ uvedl Jacob na Twitteru.



Novinář a spisovatel Ananth Krishnan rovněž uvedl, že zatím neexistují žádné důkazy o převratu.



„Ačkoli je čínská politika nejčernější z černých skříněk, dnes jsem v Pekingu narazil na nulový důkaz, který by potvrdil jakoukoli z fám na sociálních sítích,“ uvedl Krishnan na Twitteru s tím, že fámy se objevily v době před klíčovým zasedáním čínské komunistické strany, v němž by si měl Si zajistit bezprecedentní třetí funkční období.



Deník South China Morning Post se sídlem v Hongkongu o žádném převratu nebo politickém otřesu v Číně vůbec neinformoval. Za posledních 24 hodin zveřejnil desítky tweetů o různých otázkách týkajících se Číny a světa, ale o údajném vývoji v Pekingu ani vzdáleně nezazněl.



Translated with DeepL
Článek Probíhá v Číně převrat a je Si Ťin-pching v domácím vězení? Tady jsou informace se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden