Projev srbského premiéra Vučiče na valném shromáždění OSN: „Západní dvojí metr pro Ukrajinu a Kosovo“
RSS

Projev srbského premiéra Vučiče na valném shromáždění OSN: „Západní dvojí metr pro Ukrajinu a Kosovo“

Kosovo, islámský stát, který byl založený bez jakéhokoli referenda a se zcela jasným záměrem zřízení největší americké základny v Evropě, je flagrantní ukázkou toho, kdo ve skutečnosti rozhoduje. Nejsou to občané, ale ani vedení jednotlivých zemí. Jde vždy o zájmy těch, kdo dané území skutečně ovládají.
Pokud se podíváme na některé jiné případy z Evropy, tak zatímco také Československo bylo rozděleno bez toho, aby se kdokoli ptal občanů v referendu, mnohým územím je referendum předem zakázáno a jejich odtržení od stávající země je považováno za nepřípustné. Tím se zcela popírá právo národů na sebeurčení.
V Evropě jde například o Katalánsko, Korsiku nebo Jižní Tyrolsko. Občané, kteří žijí na uvedených územích, si podle různých průzkumů většinově nepřejí patřit k té zemi, ke které dosud náleží.  Stejným případem je zřejmě i východ Ukrajiny a Krym. Právě tam se nyní konají referenda, která však nebudou – jak již bylo předem deklarováno – většinou zemí – a zejména Západem – uznána.
Právě k tomuto tématu se na valnám shromáždění OSN vyjádřil srbský premiér Vučič.
Vučič: „Jaký je rozdíl mezi suverenitou a územní celistvostí Ukrajiny a suverenitou a územní celistvostí Srbska? Toto právo bylo masivně porušováno a vy jste ho mezinárodně uznali a legitimizovali, alespoň někteří z vás,“ prohlásil s odkazem na bombardování Jugoslávie v roce 1999 NATO.
Vučič také  odmítl desetiletý plán uznání Kosova předložený zvláštním představitelem EU pro Kosovo Miroslavem Lajčákem a jeho francouzskými a německými poradci.
„Západní země ani nedokážou vysvětlit své pokrytectví: na jedné straně by podpořily Kyjev v boji proti Rusku, na druhé straně však schválily nezávislost Kosova“ – jak v úterý poznamenal srbský prezident.
Vučič dále řekl: „Srbsko nikdy nevkročilo na něčí území. To však nezastavilo 19 nejbohatších zemí NATO v útoku na suverénní zemi bez rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN“.
V roce 1999 to bylo NATO, kdo napadl Srbsko a bombardoval i civilní cíle v zemi.  S podporou většiny Západu v roce 2008 vyhlásilo Kosovo nezávislost. Zatímco USA a většina jejich spojenců Kosovo uznává, mnoho dalších zemí, včetně Ruska a Číny, Kosovo jako samostatný stát neuznává.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ] Článek Projev srbského premiéra Vučiče na valném shromáždění OSN: „Západní dvojí metr pro Ukrajinu a Kosovo“ se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden