Co je tento záhadný předmět, který potápěčům způsobil záhadu?
RSS

Co je tento záhadný předmět, který potápěčům způsobil záhadu?

Přízračná kapka není novým tvorem z hlubin, ale pro milovníky chobotnic je to vzácné pozorování. (Foto: Twitter)







Mnozí potápěči z ní mají strach: Obrovský záhadný objekt, který se pomalu, ale neúprosně vznáší z hlubin směrem k vám.



V podobné situaci se nedávno ocitli potápěči u tureckého pobřeží, když narazili na kouli želatinového slizu o velikosti auta. Naštěstí pro ně byla jejich návštěvníkem z hlubin obrovská koule vajec chobotnice.



Průsvitnou kouli posetou drobnými bílými vajíčky pravděpodobně nakladla létající chobotnice červená, říká Michael Vecchione, odborník na chobotnice z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru.



„Víme, že některé druhy z této čeledi kladou vajíčka, která vypadají velmi podobně jako na videu,“ říká Vecchione.



Létající olihně červené, které mohou dorůstat délky až 5 stop (1,5 metru), neuložily zhruba 13 stop širokou (4 metry širokou) hmotu vajec plně zformovanou. Matka olihně pravděpodobně nakladla menší kouli rosolu s vajíčky, která se pak při kontaktu s mořskou vodou zvětšila.



Vajíčka olihní jsou tvořena želatinovou látkou, která se může nafouknout do obrovských rozměrů, říká Danna Staafová, odbornice na olihně a hlavní autorka studie, která popsala vajíčka v Kalifornském zálivu.



Tato expanze pravděpodobně pomáhá udržet embrya olihní dostatečně daleko od sebe, aby každé vajíčko mělo dostatek kyslíku, vysvětluje. Zdá se, že rosol také chrání mláďata před predátory a parazity.



Ocean Mystery. pic.twitter.com/aqGGj1NhSl — Cosmic Gaia (@CosmicGaiaX) September 24, 2022 Researchers diving in the Ørstafjorden fjord in Norway discovered this “blekksprutgeleball” or “cephalopod jelly ball” containing thousands of southern shortfin squid eggs. Stream past seasons of Strange Evidence on @discoveryplus ! https://t.co/3GdiKFHThI #discoveryplus pic.twitter.com/MT6yw5vKlk — Science Channel (@ScienceChannel) February 27, 2021 Zdroj: nationalgeographic.com
Článek Co je tento záhadný předmět, který potápěčům způsobil záhadu? se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden