Putin udělil Edwardu Snowdenovi ruské občanství
RSS

Putin udělil Edwardu Snowdenovi ruské občanství

Během několika měsíců po ruské invazi na Ukrajinu se některá americká média začala ptát: „Kde je Edward Snowden? Whistleblower mlčí od chvíle, kdy Rusko napadlo Ukrajinu“ – jak zněl jeden z titulků dubnového Newsweeku. (Foto: Flickr)







Ukrajinská ofenzíva zjevně dostala whistleblowera NSA do velmi nepříjemné situace, a tak se na Twitteru relativně odmlčel. Ruská vláda mu poskytla azyl od chvíle, kdy tam v červnu 2013 uprchl z Hongkongu – byl totiž „hledaným“ mužem za odhalení nezákonného masového domácího špehování ze strany NSA a amerických tajných služeb.




Edward Snowden nechal zvláštní vzkaz v průběhu výpadku
V pondělí se ruská státní média vytasila s výbušným titulkem a novým vývojem ohledně Snowdenova osudu: „Putin podepsal dekret o udělení ruského občanství Snowdenovi,“ uvádí státní agentura RIA Novosti.



Podle oficiálního dekretu ruského prezidenta…




„Příště by to mohl být Assange.“ Snowden okomentoval smrt McAfee ve vězení
Bear in mind, Snowden did apply for Russian citizenship two years ago to avoid the risk of being separated from his Russian-born son during the pandemic. But the timing of Putin's decree is, of course, inauspicious https://t.co/uIT3SNPQxi — max seddon (@maxseddon) September 26, 2022 „V souladu s odstavcem ‚a‘ článku 89 Ústavy Ruské federace rozhoduji: přijmout do občanství Ruské federace následující osoby: Edward Joseph Snowden, narozený 21. června 1983 ve Spojených státech amerických.“



Jedná se o naprosto obrovský vývoj a velký a nesmírně důsledný palec Kremlu do očí Washingtonu ve chvíli, kdy se obě strany přibližují k přímé konfrontaci a válce na Ukrajině.



Zdroj: newsweek.com
Článek Putin udělil Edwardu Snowdenovi ruské občanství se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden