Italské volby: Pravicová aliance pod vedením Giorgie Meloniové vyhrála také v dosavadních levicových baštách
RSS

Italské volby: Pravicová aliance pod vedením Giorgie Meloniové vyhrála také v dosavadních levicových baštách

Podle výsledku italských voleb je jasně vidět, co mnoho lidí tíží asi nejvíc. Hlavními tématy Fratelli d’Italia je totiž uzavření přístavů, deportace ilegálů a zákaz LGBTQI propagandy na školách. Itálie byla v posledních letech nebývale sužována invazí, která byla důsledkem politiky otevřených dveří Draghiho vlády.
I když měl podobný program i Salvini s jeho Legou, většina voličů mu nevěřila, neboť už jen účastí v Draghiho vládě, kde přijal ministerstvo turismu, namísto toho, aby trval na vnitru, doslova strčil hlavu do písku před tím, že socanská ministryně téže vlády otevřela přístavy a džihádisty vítala s otevřenou náručí a s vydatnou pomocí italské pobřežní stráže.
I to byl důvod, proč vyhrála Meloniová s takovým náskokem před dalšími pravicovými stranami – Legou a Berlusconiho Forza Italia.  I když byly v minulosti i tyto strany úspěšné, nikdy se jim nepodařilo vyhrát v tradičních baštách levice. To se ostatně nepovedlo v novodobých italských dějinách nikomu. Až nyní Meloniové…
Italská středopravá aliance vedená  konzervativkou Giorgií Meloniovou předstihla levicovou Demokratickou stranu (PD) v tradičně levicových regionech a prorazila historickou „rudou zeď“.
Volební údaje naznačují, že středopravice, která zahrnuje Meloniové Bratry Itálie (FdI), Ligu Mattea Salviniho a Forza Italia Silvia Berlusconiho, porazila Demokratickou stranu i v bývalých levicových baštách, jako je Toskánsko a Emilia Romagna.
V Toskánsku dosáhla středopravá aliance mezi 40 a více než 45 procenty hlasů v Lucca, Massa a Prato, o celých deset a více procent před levicí. Podle zprávy  deníku  Il Giornale však došlo v Pise k ještě více šokujícímu výsledku, kde člen Ligy Edoardo Ziello porazil levicového kandidáta Stefana Ceccantiho a získal 40 procent hlasů oproti Ceccantimu s 34,9 procenty (pozn.: v uvedeném případě jde o senátní volby, které probíhaly souběžně s parlamentními).
Emilia Romagna také zažila velké zisky pro alianci vedenou Meloni, která zde získala 39 procent celkových hlasů do Poslanecké sněmovny. Levicová aliance zde získala v neděli jen 35,84 procenta odevzdaných hlasů. Podobná čísla byla hlášena i při hlasování pro italský Senát. 
Zatímco středopravice prorazila v tradičně levicových oblastech, demokratům se podařilo udržet si jiná historicky levicová města jako Florencie a Bologna. Ovšem zde jde o města, kde již žije možná více cizinců než původních Italů.
Bologna je bavíc hlavní líhní „Sardinek“, což je skupina mladých vítačů, kteří sice nejsou oficiální stranou, která by zasahovala do voleb, ale organizují různé akce proti pravici, případně narušují demonstrace protimigračních stran (jde o uskupení ve stylu Antify).
V jiných bývalých rudých baštách, jako je Umbrie a Marche, zaznamenala středopravá koalice také vítězství, když v Marche získala necelých 45 procent hlasů a pokračovala v ziscích, kterých středopravice dosáhla v regionech v posledních celostátních volbách v roce 2018.
Celkově koalice vedená Meloniovou získala celkem 29 jednočlenných volebních obvodů v bývalých „rudých baštách“ ve srovnání s pouhými devíti pro levici, což znamená konec kontroly v regionech, které byly ovládány levicovými stranami dlouhé desítky let.
Jak bude vláda pravicové trojkoalice vypadat v reálu, ještě uvidíme. Je příliš brzy předjímat, ale jisté  je, že Meloniovou, která povládne těžce zadlužené zemi, bude velmi silně držet pod krkem Brusel. To ostatně dala Lejnová najevo jen pár dnů před volbami. Ovšem pro zbytek Evropy by úplně postačilo, kdyby vláda uzavřela přístavy a začala plnit závazky stran slíbených deportací ilegálů.
Důležité také bude, jak bude vláda vystupovat směrem k Bruselu, zda se dokáže alespoň občas vzepřít nebo zda bude oddaně plnit příkazy. Ale to vše ukáže až čas. Nicméně jisté je, že lepší než dosavadní Draghiho vláda by bylo cokoli…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Italské volby: Pravicová aliance pod vedením Giorgie Meloniové vyhrála také v dosavadních levicových baštách se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden