Záhadný pokles tlaku v kanálech Nord Stream 1 a 2. Šlo prý o útok
RSS

Záhadný pokles tlaku v kanálech Nord Stream 1 a 2. Šlo prý o útok

Aktualizace: Nejde jen o NS2: podle agentury Reuters společnost Nord Stream AG, provozovatel podmořského plynovodu Nord Stream 1 z Ruska do Německa, v pondělí uvedla, že zkoumá příčiny poklesu tlaku v potrubí. (Foto:







„Dnes v noci zaznamenali dispečeři z řídicího centra Nord Stream 1 pokles tlaku na obou větvích plynovodu,“ uvedla společnost v prohlášení. „ Příčiny se objasňují.“



Mohlo jít o cílený útok, napsal server deníku Der Tagesspiegel s odkazem na bezpečnostní zdroje.



* * *



Agentura Reuters uvedla, že v Rusku vlastněném plynovodu Nord Stream 2 došlo k náhlé ztrátě tlaku a v pondělí byla zjištěna netěsnost v dánských vodách.



„Dnes došlo k úniku na plynovodu Nord Stream 2 v dánské oblasti,“ uvedla dánská energetická agentura.



Dánské úřady uvedly, že k úniku došlo ve výlučné ekonomické zóně jihovýchodně od ostrova Bornholm. Dánský námořní úřad oznámil, že všechna plavidla se musí této oblasti vyhnout:




Polský prezident v Kyjevě vyzval k odstranění Nord Stream 2
„Námořníkům se doporučuje, aby se nepohybovali v oblasti pěti námořních mil od uvedené polohy.“



Ruský energetický gigant Gazprom, provozovatel NS2, vydal prohlášení, v němž uvedl, že „námořní úřady Německa, Dánska, Švédska, Finska a Ruska byly o poklesu tlaku okamžitě informovány“, a dodal, že „probíhá vyšetřování“.



„V noci na dnešek zaznamenal dispečink Severního proudu 2 rychlý pokles tlaku plynu na lince A plynovodu Severní proud 2,“ uvedl provozovatel NS2.



Mluvčí NS2 Ulrich Lissek agentuře AFP sdělil, že bylo zaznamenán o „velké bublinové pole poblíž Bornholmu“ . Poznamenal, že „plynovod nebyl nikdy v provozu, pouze připraven k technickému provozu, a proto naplněn plynem“.



Lissek uvedl, že tlak uvnitř NS2 se obvykle pohybuje kolem 105 barů. Na německé straně je nyní pouze 7 barů…



Mluvčí německého ministerstva hospodářství uvedla, že „není jasné“ , co způsobilo pokles tlaku v NS2:



„V současné době jsme v kontaktu s příslušnými orgány, abychom situaci objasnili. Stále nemáme jasno o příčinách a přesných skutečnostech.“



Evropské ceny NatGasu zpráva neovlivnila, protože plynovod, který měl zdvojnásobit objemy NatGasu do Evropy pod Baltským mořem do Německa, nebyl nikdy uveden do provozu poté, co jej německý kancléř Olaf Scholz zrušil po ruské invazi na Ukrajinu na začátku tohoto roku.



Plynovod vlastněný Ruskem, který měl zdvojnásobit objem plynu proudícího z Petrohradu pod Baltským mořem do Německa, byl právě dokončen a naplněn 300 miliony metrů krychlových plynu, když jej německý kancléř Olaf Scholz krátce před ruskou invazí na Ukrajinu zrušil. – Reuters



Úniky z podmořského potrubí mohou být velmi nebezpečné. V červenci 2021 došlo v mexické státní ropné společnosti Petroleos Mexicanos (Pemex) k prasknutí podmořského potrubí, které vyvolalo mohutné ohnivé koule.



Zdroj: reuters.com
Článek Záhadný pokles tlaku v kanálech Nord Stream 1 a 2. Šlo prý o útok se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden