První záběry Nord Stream po zjištění výbuchů, byl odhalen „obrovský únik“
RSS

První záběry Nord Stream po zjištění výbuchů, byl odhalen „obrovský únik“

AFP News uvedla, že USA jsou „připraveny poskytnout podporu“ Evropě po úniku z plynovodu Nord Stream. (Foto: Twitter / Forsfaret)







Nebyly uvedeny žádné další informace o tom, o jaký druh podpory se jedná, ale lze si jen představit, že by se jednalo o zvýšené dodávky zkapalněného zemního plynu do EU.




Záhadný pokles tlaku v kanálech Nord Stream 1 a 2. Šlo prý o útok
Švédská televizní stanice SVT oznámila, že švédská národní seismická síť zaznamenala v pondělí dva podmořské výbuchy v blízkosti plynovodního systému Nord Stream.



All blasts seem to be just outside territorial waters (though within EEZ) – that has potential legal implications regarding interference with sovereignty Also interesting is whether sheer size of methane bubbles (1km diameter) moves it back inside Danish territory… https://t.co/a3l0q0bByk — David Sheppard (@OilSheppard) September 27, 2022 „Jeden z výbuchů měl magnitudu 2,3 a byl zaznamenán až na 30 měřicích stanicích v jižním Švédsku,“ uvedla SVT.



Bjorn Lund, profesor seismologie a ředitel Švédské národní seismické sítě, uvedl, že tyto dvě seismické události byly výbuchy.



Zde je mapa tří úniků v systému plynovodu Nord Stream.



Javier Blas z agentury Bloomberg uvedl, že velikost „úniku plynu je obrovská“.



Otázkou tedy zůstává, co (nebo kdo) výbuchy způsobilo?



Vzpomeňte si, co řekl prezident Biden několik týdnů před ruskou invazí na Ukrajinu:



„Pokud Rusko vtrhne…, pak už nebude žádný Nord Stream 2. Ukončíme ho.“



Pres. Biden: "If Russia invades…then there will be no longer a Nord Stream 2. We will bring an end to it." Reporter: "But how will you do that, exactly, since…the project is in Germany's control?" Biden: "I promise you, we will be able to do that." https://t.co/uruQ4F4zM9 pic.twitter.com/4ksDaaU0YC — ABC News (@ABC) February 7, 2022 * * *



Aktualizace (0920 SEČ):



Švédský deník Aftonbaldet citoval šéfa švédských obranných sil Michaela Claessona, který uvedl, že není vyloučeno, že existuje souvislost s únikem plynu a mobilizací Ruska minulý týden.



Claesson pak listu řekl, že se jedná o „vojenskou záležitost“.



* * *



UPDATE – The surface area of the largest Nord Stream gas leak shows a "disturbance" of well over 1 kilometer in diameter, according to the Danish armed forces. pic.twitter.com/u0r4cGjImo — Disclose.tv (@disclosetv) September 27, 2022 Podle švédského deníku Aftonbaldet zveřejnily dánské obranné síly první snímky úniku plynu z plynovodního systému Nord Stream poblíž výlučné ekonomické zóny jihovýchodně od ostrova Bornholm.



První snímky ukazují velkou plochu bublin plynu v Baltském moři.











Zde jsou další snímky jednoho z úniků.



Podle dánských obranných sil měl další únik na vodní hladině průměr 1 kilometr.



Jedná se o naprosto masivní únik.







Hrstka úředníků EU má podezření, že potrubí bylo sabotováno.



* * *



Zdroj:
Článek První záběry Nord Stream po zjištění výbuchů, byl odhalen „obrovský únik“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden