Zelenskyj prozradil, kolik američtí daňoví poplatníci dávají Ukrajině měsíčně
RSS

Zelenskyj prozradil, kolik američtí daňoví poplatníci dávají Ukrajině měsíčně

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj se v nedělním rozhovoru pro televizní stanici CBS v pořadu Face the Nation pochlubil, že Washington mu měsíčně poskytuje do státní pokladny neuvěřitelných 1,5 miliardy dolarů, protože země má velký válečný deficit. (Foto: Shutterstock)







„Spojené státy nám každý měsíc poskytují 1,5 miliardy dolarů na podporu našeho rozpočtu na boj“ proti Rusku, vysvětlil ukrajinský vůdce, ale upozornil, že v našem rozpočtu zůstává „deficit 5 miliard dolarů“.



Okamžitě přešel k opakování dlouhodobé stížnosti Kyjeva, že to nestačí – protože to nikdy nestačí -, ačkoli se zdá, že obyčejní američtí daňoví poplatníci si toho pod náporem neustálých válečných titulků většinou nevšímají.



Zelenskyj v tradiční ukrajinské vyšívané košili během projevu.



Zelenskyj po odhalení ohromující částky 1,5 miliardy dolarů měsíční pomoci řekl: „Ale věřte mi, že to ani zdaleka nestačí na pokrytí civilní infrastruktury, škol, nemocnic, univerzit, domovů Ukrajinců. Proč to potřebujeme? Potřebujeme bezpečnost, abychom přilákali naše Ukrajince k návratu domů.“



„Když tu bude bezpečno, přijedou, usadí se, budou tu pracovat a platit daně a pak nebudeme mít v rozpočtu deficit 5 miliard dolarů. Takže to bude pozitivní pro všechny,“ pokračoval ukrajinský vůdce. „Protože ode dneška nám Spojené státy dávají každý měsíc 1,5 miliardy dolarů na podporu našeho rozpočtu na boj- boj v této válce. Pokud se však naši lidé vrátí- a oni se opravdu velmi chtějí vrátit, mají velkou motivaci- budou zde pracovat.“



„A pak Spojené státy nebudou muset pokračovat, poskytovat nám tuto podporu,“ uzavřel, ačkoli podle toho, jak se věci vyvíjejí, by mohlo trvat roky, než by USA nemusely „pokračovat“ v nonstop pomoci. Zdálo se, že Zelenskyj se snaží prezentovat podivnou „výhru“ pro Američany, ačkoli opět, kdyby průměrní američtí daňoví poplatníci pochopili celou její ohromnost, jistě by o tomto vyprávění mohli pochybovat.



Ironií či únavou je, že pouhý den poté, co uvedl Zelenskyj: „Ale věřte mi, že to ani zdaleka nestačí…“. Kongres je podle agentury Reuters připraven prosadit dalších 12 miliard dolarů.



Tucker Carlson z Foxu říká: „To je šílené!“…





„Vyjednavači návrhu zákona o dočasných výdajích v americkém Kongresu se dohodli, že do něj na žádost Bidenovy administrativy zahrnou asi 12 miliard dolarů nové pomoci Ukrajině, uvedl v pondělí zdroj obeznámený s rozhovory,“ upřesnila agentura Reuters. „Začátkem tohoto měsíce požádal americký prezident Joe Biden Kongres o poskytnutí 11,7 miliardy dolarů nové mimořádné vojenské a hospodářské pomoci Ukrajině.“



* * *



Je třeba připomenout, že teprve v červenci upozornily Associated Press a NPR na nesmírně nepříjemnou skutečnost a problém, který nikdy nezmizel:



Bidenova administrativa, která pokračuje v poskytování vojenské, hospodářské a přímé finanční pomoci Ukrajině v hodnotě desítek miliard dolarů a vybízí své spojence, aby učinili totéž, se nyní opět potýká s dlouhodobými obavami ohledně vhodnosti Ukrajiny jako příjemce masivních přílivů americké pomoci. Tyto otázky, které se táhnou již několik desetiletí a byly nezanedbatelnou součástí prvního obvinění bývalého prezidenta Donalda Trumpa, byly v období bezprostředně před ruskou invazí a během prvních měsíců konfliktu, kdy se USA a jejich partneři shromáždili na obranu Ukrajiny, do značné míry odsunuty do pozadí. Zelenského víkendové propuštění nejvyššího státního zástupce, šéfa zpravodajské služby a dalších vysokých úředníků však tyto obavy znovu oživilo a možná nechtěně přitáhlo novou pozornost k obviněním jednoho otevřeného amerického zákonodárce z korupce na vysoké úrovni v Kyjevě.



Zdroj: npr.org
Článek Zelenskyj prozradil, kolik američtí daňoví poplatníci dávají Ukrajině měsíčně se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden