Plně očkovaná gorila náhle zemřela s četnými orgánovými abnormalitami
RSS

Plně očkovaná gorila náhle zemřela s četnými orgánovými abnormalitami

Život plně očkované, kriticky ohrožené gorily nížinné západní v Zoo Gladys Porter Marthy byl náhle ukončen. (Foto: Youtube)







Podle příspěvku zoo na Facebooku se Martha léčila s infekcí močových cest, ale nezdálo se, že by měla nějaké základní příznaky. Chovatelé tvrdí, že byli „v šoku a se zlomeným srdcem, když zjistili, že v noci zemřela“.



Po její smrti však nekropsie odhalila u Marthy závažné problémy.



„Při pitvě jsme zjistili, že měla mnohočetné orgánové abnormality, které následně vytvořily kaskádu, jež ukončila její život,“ řekl Dr. Tom deMaar, vedoucí veterinární lékař zoo. „Kaskáda začala fibrózním onemocněním srdce, které vedlo k selhání ledvin.“



Walter DuPree, kurátor savců v Zoo Gladys Porter, řekl : „Martha milovala kontakt s veřejností. Vzpomínám si, jak přikládala ucho ke sklu, ťukala a čekala, až jí hosté ťukání oplatí. Byla také hrdou maminkou, která návštěvníkům ráda ukazovala mláďata svá i svých sester.“



V červenci 2021 zoo oznámila, že hodlá svá zvířata očkovat proti COVID, a to s odkazem na obavy z obtížné léčby některých zvířat proti respiračním virům.



„Víme, že [COVID] mohou dostat tygři, lvi, gorily a další druhy,“ řekl deMaar. „Jedním z našich jednoznačně zranitelných míst je krmné patro pro žirafy, protože mám neznámé lidi s neznámým vakcinačním statusem, kteří se velmi blízko stýkají s mými žirafami.“



„… Problémem by bylo podávání léčby, víte, závažného respiračního onemocnění; rozhodně jim nemůžeme dávat kyslíkové masky a nechat je nosit kyslíkovou láhev,“ řekl Demar.



Zoo Gladys Porterová byla kdysi také domovem oblíbené gorily stříbrohřbeté Harambe, kterou později, dva roky po přemístění, zastřelili ošetřovatelé zoo v Cincinnati.





Zdroj: thecountersignal.com
Článek Plně očkovaná gorila náhle zemřela s četnými orgánovými abnormalitami se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden