Již brzy ve vašem městě? Reportáž z pokrokového ráje
RSS

Již brzy ve vašem městě? Reportáž z pokrokového ráje

Být v něčem pozadu má i určité výhody. Člověk se může podívat, jak bude vypadat svět, budou-li pokrokové síly neomezeně vládnout. Malý výběr zpráv z progresivního ráje na za velkou louží.



V čele pokrokových světových sil je pravděpodobně Kalifornie následovaná dalšími americkými státy, ve kterých jsou u moci demokraté. Níže malý výběr jejich úspěchů z poslední doby. Kompletní zdrojová informace na konci článku.
(1) Zakázané knihy nositele Nobelovy ceny
Podle indexu zakázaných školních knih ve státě Oklahoma se na seznam knih, které už žáci v knihovně nemusí najít, dostala kniha spisovatele Johna Steinbecka, který v roce 1962 dostal Nobelovu cenu za literaturu. Zakázán byl jeho román „O myších a lidech“ z roku 1937, který popisuje život námezdních dělníků na farmě v době hospodářské krize ve 30. letech minulého století.
Pozn. autora: Napřed jdou vždy konspirační weby a jakmile se to rozjede, už je to jedno.
(2) Transgender bez souhlasu rodičů
Kalifornští zákonodárci minulý měsíc schválili zákon, který chrání nezletilé děti z jiných států, které si chtějí změnit pohlaví bez souhlasu rodičů. Předkladatel zákona uvedl, že jeho návrh ochrání děti z jiných států Unie, kde změna pohlaví u nezletilých osob podléhá různým restrikcím. Pokud nezletilé dítě přijede do Kalifornie s cílem nechat si změnit pohlaví, bude pod ochranou kalifornských soudů, které mu umožní podstoupit chirurgický zákrok i přes nesouhlas rodičů. Návrh zákona čeká na podpis guvernéra.
Pozn. autora: Do 18 let nemohou kouřit, pít alkohol, volit, ale mohou schválit nevratný chirurgický zákrok na svém těle nebo nevratnou hormonální terapii.
(3) Antirasistické propouštění
Firma Twillio, která sídlí v San Francisku a která nabízí programovací nástroje pro telekomunikace, oznámila, že bude propouštět. Ředitel ve svém prohlášení oznámil: „Zajistíme, aby propouštění bylo posuzováno optikou antirasismu a antiútisku.“
Pozn. autora: Po projevu si nasadil černé brýle a dal se do toho.
(4) Zákaz šíření dezinformací
Kalifornie schválila zákon, který umožňuje potrestat lékaře, kteří budou šířit nepravdivé informace. Je prvním státem, který se snaží bojovat proti šíření dezinformací o očkování zákonnou iniciativou. Šíření dezinformací bude posuzováno jako neprofesionální chování a lékař může být potrestán ztrátou licence. Zákon by měl v nejbližší době podepsat guvernér.
Pozn. autora: Ale dědo, dvě skleničky vás nezabijou! A licence je v prachu.
(5) Uvážlivé plánování klíčové infrastruktury
National Public Radio, 25. srpna 2022: 
Kalifornie zvažuje zákaz prodeje nových aut na fosilní paliva
Národní agentura, 30. srpna 2022: 
Provozovatel elektrické sítě vyzývá obyvatele, aby mimo jiného  „omezili nabíjení elektromobilů“
Bloomberg, 1. dubna 2022:
Kalifornie testuje, zda může její bateriové úložiště zabránit letním výpadkům elektřiny
Podle článku plánovala Kalifornie v létě velký test, zda jsou baterie dostatečně robustním řešením na udržení sítě záviské na obnovitelných zdrojích. K dispozici bude mít 1 700 MW kapacity. Náklady na 1 MWh elektřiny z bateriového úložiště jsou podle agentury Bloomberg o 15% dražší než na elektřinu z plynových elektráren. Navíc jsou bateriová úložiště schopna dodávat elektřinu pouze několik hodin.
Bloomberg, 7. září 2022:
Problémy s bateriovými úložišti zvyšují riziko výpadků energie
Bateriová úložiště ukládají prebytečnou energii ze solárních a vodních elektráren. Nicméně podle článku je zapínání baterií postaveno na chybném algoritmu, podle kterého dodávají baterie proud i v poledne, kdy jedou solární elektrárny na plno. Kalifornie se tak 6. září vyhla výpadkům energie pouze tím, že prostřednictvím SMS upozornila obyvatele, že musí okamžitě snížit spotřebu.
Pozn. autora: Od nápadu k prototypu je dlouhá cesta. Od prototypu k funkčnímu řešení, které je masově použitelné, ještě delší. To se sice málo ví, ale je to tak.
(6) Lidé bez občanství by měli mít právo volit
Výbor amerického Kongresu zamítl žádost republikánských poslanců, kteří požadovali úpravu návrhu volebního zákona. Republikáni požadovali vložení věty, která říká, že „žádné z ustanovení zákona nemůže být vykládáno tak, že dává osobám, které nejsou občany USA, právo volit“. Demokraté požadavek republikánů smetli ze stolu.
Snaha republikánů znemožnit hlasování lidem bez občanství je odůvodněná, neboť stát New York schválil na konci roku 2021 zákon, podle kterého mohou volit v komunálních volbách i lidé, kteří nemají americké občanství. A Kalifornie v tomto měsíci schválila, že doklad totožnosti budou moci dostat i osoby, které jsou v zemi nelegálně.
Nejvyšší soud volební úpravu státu New York následně prohlásil za protiústavní.
Pozn. autora: Dobrý den, jsem tady jenom na výletě prohlédnout si empajr stejt bylding, ale říkal jsem si, že se stavím a trochu si v těch vašich volbách zavolím.




G. Sitař

 



Zdroje:
(1) Knihy
(2) Transgender
(3) Antirasistické propouštění
(4) Lékařské dezinformace
(5) Infrastruktura 1 , 2 , 3 a 4
(6) Migranti a New York


The post Již brzy ve vašem městě? Reportáž z pokrokového ráje first appeared on .


Nejčtenější za týden