Čínský prezident se po zvěstech o „převratu“ poprvé objevil na veřejnosti
RSS

Čínský prezident se po zvěstech o „převratu“ poprvé objevil na veřejnosti

Tolik k fámám o „převratu v Číně“ a „Si je nezvěstný“ z minulého týdne, kdy se v jednu chvíli jméno čínského prezidenta Si Ťin-pchinga objevovalo na Twitteru ve vysokých trendech. (Foto: Flickr)







„Čínský prezident Si Ťin-pching v úterý podle státní televize navštívil výstavu v Pekingu a poprvé od svého návratu do Číny z oficiální cesty do Střední Asie v polovině září se objevil na veřejnosti – a vyvrátil tak neověřené zvěsti, že je v domácím vězení.“



Do uzbeckého Samarkandu přicestoval 15. září – a zúčastnil se několikadenního summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS) – kde se mimo jiné setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.



Důležité je, že to byla jeho první zahraniční cesta po dvou letech. Si necestoval mimo zemi od doby před vypuknutím pandemie Covid-19.




Probíhá v Číně převrat a je Si Ťin-pching v domácím vězení? Tady jsou informace
Po návratu do Pekingu se však od oné cesty v polovině září neobjevil na veřejnosti, což na Západě a na sociálních sítích podnítilo spekulace a fámy. Někteří znalci přišli s myšlenkou, že byl v „domácím vězení“ uprostřed politické nestability a možného pokusu o převrat.



Taking notes of all the big accounts spreading rumors of coup in China, put on a list pic.twitter.com/BHVFCPD7pU — Carl Zha (@CarlZha) September 24, 2022 Podle úterního popisu agentury Bloomberg se čínský vůdce „znovu objevil“ na veřejnosti, což fakticky ukončilo bizarní fámy:



Si v masce navštívil v úterý v Pekingu výstavu o úspěších Číny za posledních deset let, uvedla státní tisková agentura Sin-chua. Čínského vůdce doprovázelo ostatních šest členů stálého výboru politbyra, což bylo znamením jednoty poté, co na Twitteru kolovaly zvěsti o zpochybnění jeho moci.



Své třetí pětileté funkční období v čele země si pravděpodobně připíše na hlavním zasedání Komunistické strany Číny (KS Číny) 16. října. Zasedání ČKS se koná pouze jednou za půl desetiletí.




Čínský prezident varoval Bidena, aby si před cestou na Tchaj-wan „nezahrával s ohněm“
K předchozím zvěstem přispěla skutečnost, že 69letý Si nedávno podnikl čistku klíčových vysokých bezpečnostních úředníků. Ta zahrnovala zatčení bývalých policejních šéfů Šanghaje, Čchung-čchingu a Šan-si na základě obvinění z korupce.



Důležitější je, že propuštěni byli také bývalý náměstek ministra veřejné bezpečnosti Sun Lijun a bývalý ministr spravedlnosti Fu Zhenghua, kteří čelili přísným obviněním.



Zhenghua was given a suspended death sentence following a bribery conviction. The sentence comes amidst a strict anti-corruption crusade by Chinese Premier Xi Jinping. https://t.co/nwLxknJNVn — nasim raza (@razanasim3) September 22, 2022 V souvislosti se Sun Lijunem přinesla státní média před týdnem toto šokující oznámení: „Sun Li-ťün, bývalý náměstek čínského ministra veřejné bezpečnosti, byl podle pátečního rozhodnutí Středního lidového soudu v Čchang-čchunu v severovýchodní čínské provincii Ťi-lin odsouzen k trestu smrti s dvouletým odkladem za přijetí úplatků ve výši více než 646 milionů jüanů, manipulaci s akciovým trhem a nelegální držení střelných zbraní.“ Podmíněný trest smrti znamená, že ve vězení stráví doživotí.



Zdroj: aljazeera.com
Článek Čínský prezident se po zvěstech o „převratu“ poprvé objevil na veřejnosti se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden