Na západní frontě klid
RSS

Na západní frontě klid

APOŠTOL
Tak jsem si poslechl včerejší Putinův projev na moskevské přehlídce a musím říci, že jsem byl vlastně dost překvapený. On totiž neřekl nic. Tedy… neřekl nic pro nás – Západ. Neřekl nic pro české, německé ani americké uši. Vzpomenul na heroickou minulost a boj proti fašismu, řekl, že se náckové zase rozlézají v jejich blízkosti a dodal, že boj za vlast je nejsvětější povinnost každého Rusa a kdo by tak neučinil, znectil by odkaz předků. Na ruské poměry a ruský sentiment byl projev dokonce i málo patetický.

Vyznělo to vlastně tak, že se na tom Donbase zase nic tak velkého neděje. Nějaký fašistický trpaslík podporovaný Západem tak dlouho provokoval, až dostal přes držku. Žádná válka, jen speciální vojenská operace. To nestojí za řeč – nestojí to ani za přehlídku zajatců, ani za přehlídku ukořistěné techniky. Slovo Ukrajina zaznělo jen při poděkování všem (sovětským) národům za vítězství nad Hitlerem. Častěji zaznělo i slovo „soudruh“.
Ani slovo o čínském spojenci…
Dovolte mi, abych z projevu vypíchl jednu drobnost – Putin vzpomenul mezi jinými i na Dimitrije Požarského a jako obvykle to jméno zdůraznil. Nepostřehl to ani překladatel České televize a všichni ti čeští experti, kteří se pak spravedlivě rozhořčovali nad Putinovým lhaním, o tom samozřejmě nic nevědí. Skoro bych se vsadil, že nikdo z nich ani neví, kdo to Požarský byl.
Požarský byl ruský bojar, který ukončil období tzv. Smuty – tedy období největšího rozmachu polského státu, který sahal až skoro do Moskvy a Smolensk byl vnitrozemské polské město. Naverboval dobrovolnickou armádu a když v bitvě u Moskvy slavně zvítězil, mohl se stát i ruským carem, ale odmítl to a dožil jako vážený člověk, který se nezapletl do dvorských intrik. Stačilo mu, že byl zachráncem Ruska. U sochy Požarského Putin skládá prezidentskou přísahu. Na podstavci sochy je reliéf, jak se ruští vlastenci obětují pro blaho vlasti… To jen tak na okraj… prostě si všimněte, že Putin Požarskému věnuje poměrně velký prostor. Závěr si udělejte sami.
Já si nemohu pomoci, ale Putin opravdu dělal dojem, že má všechno pod kontrolou. Že válka jede podle plánu, není důvod kolem ní dělat příliš velké haló, prostě vědí co dělají, hrají jinou hru, než si všichni myslí a prostě šachisticky lákají protivníka do pasti. K tomuto lákání je třeba i nějaké figurky obětovat, někdy dokonce i figurky značné hodnoty a celá strategie se projeví až několik tahů před koncem. Do té doby to může vypadat všelijak.
Čím dál více se přikláním k teorii, že Rusko nechce žádnou krátkou válku. Nechce dosáhnout rychlého vojenského vítězství nad Ukrajinou. Protože by ji museli živit, museli by bojovat s hnutím odporu, museli by tam být dlouhá léta a vypadalo by to tam jak v Bosně. Stálo by je to zkrátka mnohem víc peněz, než samotné střílení.
Podle mě je smyslem války ukázat Ukrajincům, koho mají za přátele. Smyslem není obsadit Kyjev a nastolit protektorát. Kdo by se tam s nimi dohadoval. Ať to dělá Zelenský. Smyslem je vykoupat Ukrajince v naprosto marné zákopové válce. Nechat je, ať zjistí, za co vlastně bojují. Nechat je, aby svými životy zaplatili za Západ a NATO. Aby zaplatili svojí bídou za nesmyslnost války. Aby na konci zjistili, že stejně přišli o to, co Rusové požadovali, jen jsou k tomu ještě chudí a musejí splácet obrovské válečné půjčky, protože zadarmo ani kuře nehrabe. Ukrajinci si mají sami dojít ke srovnání třeba Chersonem, kde tamní obyvatelstvo dostalo ruské důchody, tankuje za ruské ceny a nemusí splácet ukrajinské hypotéky.
Smyslem války je, aby ukrajinská armáda vykrvácela spolu s ukrajinskou ekonomikou. Aby se odkopali všichni státní představitelé. Aby se ukázalo, že ukrajinskou armádu řídí američtí vojenští poradci. Zkrátka a dobře, aby nakonec Ukrajinci nenáviděli Západ ještě víc než Rusko. V té chvíli postačí podaná ruka z Moskvy.
Nějaké šíbování fronty sem a tam nic neznamená. Důležitější je nikdy nekončící proud mrtvých a zraněných ukrajinských vojclů. Pattonova metoda – postarat se, nikoliv o to, aby Rusové padli za vlast, ale aby Ukrajinci padli za tu svou. Unavit je z války. Ruská i ukrajinská dělat střílejí do ukrajinských baráků. Ruské i ukrajinské miny zamořují ukrajinskou půdu. Ruské i ukrajinské kulky dělají kolaterální škody mezi ukrajinskými civilisty. Všechny ty západní Javeliny, Stingery, drony i granáty ničí ukrajinskou zem, nikoliv ruskou. Ukrajinské železnice jsou ničeny, ukrajinské továrny nejedou. Ukrajinská ekonomika se propadá volným pádem. Žádná krátká válka a brzké vítězství. Dlouhé bojování za ruských podmínek, které se dá libovolně natahovat, zkracovat, eskalovat i uklidňovat.

 
  a.a. (Apoštol)
The post Na západní frontě klid first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden