Deindustrializace Evropy pokračuje, problémy hlásí i švédský průmysl
RSS

Deindustrializace Evropy pokračuje, problémy hlásí i švédský průmysl

Zpátky směrem do středověku – a ve Švédsku snad ve všech aspektech. Obyvatelstvo je již do značné míry vyměněno, potomky Vikingů nahrazují Arabové a černoši a zelená politika již došla tak daleko, že v rámci šetření energií nabádá vláda v posledních letech občany, aby méně využívali vysavače a méně pekli. Přesto dochází k výpadkům proudu stále častěji – a to i v předchozích letech, kdy nebylo možné se vymlouvat na válku. Skandinávská země, která je v mnoha ohledech zemí experimentální, nyní hlásí i úpadek průmyslu.
Jak informují švédská média, vysoké ceny energií  způsobují také ve skandinávské zemi velké ekonomické problémy. Švédský ocelářský průmysl bojuje o přežití a první společnosti zavírají své brány.
Na titulky novin po celém kontinentu se dostává stále více špatných zpráv z průmyslu. Ve Švédsku není situace o nic lepší než v Německu, Velké Británii nebo na Slovensku. Švédské médium „  SVT  “ například informuje o tom, jak ocelářský průmysl v zemi trpí a další společnost musí zastavit výrobu kvůli vysokým nákladům na energii.
Podle zprávy jsou například pece v Bharat Forge v Karlskoga, která vyrábí díly mimo jiné pro Volvo a Scania, poháněny elektřinou a spotřebují kolem 60 000 MWh ročně. Ceny elektřiny se ale ve Švédsku zčtyřnásobily, takže výroba je nerentabilní. Provozní manažer Niklas Blom televizní stanici řekl: „Tyto náklady nemůžeme nést, je to absolutně nemožné“. Vyzývá ke státní pomoci, aby se zabránilo odchodu oceláren do levnějších zemí.
To také jasně ukazuje, že energetická krize se stává velkým problémem pro průmysl a výrobu v celé Evropě. Problémem, který povede k postupné deindustrializaci kontinentu, pokud nebudou brzy přijata protiopatření na politické úrovni. Díky útokům na dva plynovody Nord Stream je však vysoce nepravděpodobné, že i v případě zrušení příslušných sankcí bude zemní plyn z Ruska proudit zpět do Evropy, což by vedlo k výraznému zmírnění krize.
Navíc, podle postoje většiny evropských politiků ani zrušení sankcí nehrozí, naopak, již se připravuje další balíček. A i kdyby čirou náhodou došlo k  prozření  evropských vlád, pak právě zničené plynovody již údajně nelze opravit.
Výhoda Evropy v mezinárodní konkurenci byla dosud spojena s poměrně levnou energií, která byla spojena i s ruským zemním plynem.  To už je ale historie a země s příznivějšími podmínkami (např. Indie a Čína, které Rusko i nadále levně zásobuje) jsou pro firmy stále atraktivnější. Mnoho firem se stěhuje i do USA , odkud přichází jak nabídky na levné energie, tak různé pobídky. 
Tuto deindustrializaci Evropy však bude provázet také obrovská ztráta prosperity, zejména proto, že právě průmysl a výroba velkou měrou přispívají k přidané hodnotě země a také obvykle nabízejí dobře placená pracovní místa. Z čeho pak bude žít Evropa chudá na zdroje? 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ] Článek Deindustrializace Evropy pokračuje, problémy hlásí i švédský průmysl se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden