Ropné plošiny v Severním moři v Norsku napadly záhadné drony
RSS

Ropné plošiny v Severním moři v Norsku napadly záhadné drony

Norsko vytlačilo Rusko z pozice hlavního evropského dodavatele zemního plynu, protože se mění dodavatelské řetězce. (Foto: Flickr)







Podle deníku Daily Mail s sebou pozice největšího dodavatele pro energeticky postižený kontinent nese rizika, protože ropné a plynové plošiny skandinávské země v Severním moři byly obletovány záhadnými drony.



Úřad pro ropnou bezpečnost země varoval, že tyto záhadné drony mohou rozpoutat „úmyslné útoky“ na kritickou energetickou infrastrukturu, nebo dokonce narazit do vrtulníku na ropné plošině na moři a způsobit tak spoušť.



Ministr energetiky Terje Aasland vysvětlil, že vláda „zvyšuje bezpečnost na místech infrastruktury, pozemních terminálech a plošinách na norském kontinentálním šelfu“.




Trump v příspěvku na sociální síti šířil domněnku o plynovodu Nord Stream
Drony bzučely nejméně na šesti plošinách norského energetického gigantu Equinor na moři a přiblížily se k bezpečnostnímu perimetru 500 metrů. Jeden dron proletěl do vzdálenosti 50 metrů od plošiny Heidrun v Norském moři. Společnost o pozorování dronů informovala úřady.



„Skandinávská země má rozsáhlou síť plynovodů, které ji spojují s kontinentem a které jsou podle odborníků ohroženy sabotáží,“ uvedl Daily Mail.



Tato zpráva přichází v době, kdy americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová upozornila země EU, aby zvýšily bezpečnost kolem energetických aktiv, včetně lodí na přepravu zkapalněného zemního plynu na cestě do Evropy.



* * *




Americká vojenská letadla v září kroužila nad místem incidentu se společností Nord Stream
Kvůli velkým podvodním „explozím“, které poškodily systém plynovodu Nord Stream, čelí evropská energetická infrastruktura zvýšenému bezpečnostnímu riziku.



Americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová, kterou citovala agentura Bloomberg, uvedla, že v důsledku „zjevné sabotáže“ plynovodů NS1 a NS2 musí země EU zvýšit bezpečnost kolem energetických aktiv, tedy i kolem lodí přepravujících LNG na cestě do Evropy.



Granholmová uvedla, že evropští spojenci musí zahájit „urychlené vyšetřování“ s cílem identifikovat pachatele, kteří stojí za útoky na plynovody. Dodala, že nedávný krok prezidenta Vladimira Putina, který se rozhodl vyzbrojit zemní plyn, zdůrazňuje naléhavost toho, aby všichni členové EU „vyhodnotili rizika, která jim hrozí, když se v oblasti energetiky spoléhají na jiný subjekt“.



Podle dánského ministra obrany Mortena Bodskova zůstávají vztahy mezi Ruskem a NATO v oblasti Baltského moře „napjaté“ . Očekává, že ruské vojenské síly v Pobaltí budou pokračovat v „šavlovačce“.




Trump chce mír a nabízí zprostředkování dohody mezi USA, Ruskem a Ukrajinou o ukončení války




Německo vyslalo válečné lodě, aby pomohly při vyšetřování plynovodu, uvedlo ministerstvo obrany a dodalo, že úniky NS1 a NS2 jsou „údajným aktem sabotáže“ , což zdůrazňuje zranitelnost kritické energetické infrastruktury:



„Okolnosti této znepokojivé události musí být nyní rychle objasněny a odpovědné osoby identifikovány,“ uvedla ministryně obrany Christine Lambrechtová. „Již jsem si o tom vyměnila názory se svým dánským protějškem,“ dodala. „Dohodli jsme se na sdílení informací a naše námořnictvo přispěje svými odbornými znalostmi k vyšetřování.“



Mezitím norský energetický gigant Equinor zvýšil úroveň připravenosti všech svých energetických aktiv, včetně zásobovacích míst, zařízení, vrtulníkových základen, pozemních zařízení a plavidel, v celém Norsku, uvedla místní televizní stanice NRK.




USA zničily ruské plynovody Nord Stream 1 a 2, tvrdí bývalý polský ministr obrany
Bezpečnostní rizika kolem lodí na přepravu zkapalněného zemního plynu jsme nastínili ještě před útoky na plynovody – protože státy EU musely letos v létě kvůli klesajícím ruským dodávkám prostřednictvím plynovodů zajišťovat LNG prostřednictvím tankerů, takže mnoho těchto tankerů zůstalo sedět jako kachny na otevřené vodě.



Po Evropě se plaví spousta lodí na zkapalněný zemní plyn.







A nikdy nevíte, co může být další…





Varovala CIA před budoucími útoky na tankery také Německo?



Zdroj: zerohedge.com
Článek Ropné plošiny v Severním moři v Norsku napadly záhadné drony se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden