Vědci testují vakcínu proti malárii s krabicí plnou komárů: „Oteklo mi celé předloktí“
RSS

Vědci testují vakcínu proti malárii s krabicí plnou komárů: „Oteklo mi celé předloktí“

Vědci se snaží najít novou vakcínu proti malárii tím, že lidem přikládají předloktí nad krabici plnou komárů. (Foto: Flickr)







Výzkumníci z Washingtonské univerzity používají komáry k tomu, aby lidem, kteří se účastní výzkumu, aplikovali geneticky modifikované parazity rodu Plasmodium, kteří jim zabrání onemocnět. Jejich těla však produkují protilátky, díky nimž jsou schopni bojovat se skutečnou nemocí.



„Používáme komáry, jako by to bylo 1000 malých létajících injekčních stříkaček,“ uvedl Dr. Sean Murphy, lékař z Washingtonské univerzity, v nedávném článku. Murphy neplánuje očkování lidí pomocí komárů. Namísto toho bude tento postup využívat pouze v klinických studiích, ačkoli použití živých komárů ke krmení pokusných osob je považováno za obskurní.



Podle NPR se tým rozhodl použít komáry, protože injekce modifikovaného parazita prostřednictvím jehel jsou dražší a časově náročnější. Doktorka Kirsten Lykeová z Lékařské fakulty Marylandské univerzity navíc pro NPR uvedla, že použití živého parazita je podle ní „naprostou změnou hry“, a zároveň poznamenala, že „vše staré se stává znovu novým“.



Vědci z Washingtonské univerzity nechávají účastníky výzkumu krmit krabicí plnou komárů, aby jim pomohli vyvinout novou vakcínu proti malárii.



Jedna z účastnic testu tvrdila, že si položila předloktí na krabici plnou nejméně 200 komárů. Pokusu se účastní 26 osob, přičemž u některých z nich se po několika měsících projevily známky ochrany proti malárii.



„Celé předloktí mi oteklo a udělaly se mi na něm puchýře,“ řekla Carolina Reidová pro NPR. „Moje rodina se mi smála a ptala se mě, proč se tomu vystavuješ.



Světová zdravotnická organizace loni schválila první očkování proti malárii s názvem RTS společnosti GlaxoSmithKline, které je však účinné pouze z 30-40 %.



Zdroj: foxnews.com
Článek Vědci testují vakcínu proti malárii s krabicí plnou komárů: „Oteklo mi celé předloktí“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden