Německo říká, že k poškození plynovodu Nord Stream bylo použito výbušné zařízení o hmotnosti 500 kilogramů TNT
RSS

Německo říká, že k poškození plynovodu Nord Stream bylo použito výbušné zařízení o hmotnosti 500 kilogramů TNT

Německý časopis Der Spiegel uvedl, že němečtí bezpečnostní činitelé se domnívají, že k odpálení potrubí Nord Stream v Baltském moři byla použita „vysoce účinná výbušná zařízení“. (Foto: Twitter)







Podle informací SPIEGELU bylo vypočteno, že ke zničení potrubí musela být použita výbušná zařízení s účinkem srovnatelným s 500 kilogramy TNT. Do odhadu byly zahrnuty i seismické signály zaznamenané různými měřicími stanicemi. Dosud neznámé odhady podporují předpoklad, že za akcí může stát pouze státní aktér. Federální vláda se dosud držela zpátky se spekulacemi o pozadí přerušení potrubí. Hodně se spekuluje o tom, že za akcí stojí Rusko. Ruské vedení však proces označilo za mezinárodní terorismus namířený proti Rusku. Spolková vláda si od podrobnějšího zkoumání plynovodů Nord Stream 1 a 2, které jsou přerušeny severovýchodně a jihovýchodně od ostrova Bornholm v Baltském moři, slibuje více informací. V bezpečnostních kruzích se hovořilo o tom, že škody by o víkendu mohli případně posoudit potápěči nebo dálkově řízený robot. V nejlepším případě by se pak podle bezpečnostních kruhů daly vyvodit první závěry o typu výbuchu pod vodou a o použité výbušnině. Je však obtížné předvídat, kolik stop se ještě podaří nalézt. – Der Spiegel




Kdo stojí za sabotáží plynovodu Nord Stream? Fox News přináší odpovědi
Výbuchy byly tak silné, že švédská národní seismická síť zaznamenala 1,9 stupně Richterovy škály a další výbuch, který zaznamenal 2,3 stupně…



Podle švédské národní seismické sítě byly v pondělí ve stejné oblasti moře, kde dochází k únikům plynu z plynovodu Nord Stream, zaznamenány dva silné podmořské výbuchy. Monitorovací síť uvedla, že k prvnímu výbuchu došlo v pondělí ve 2:03 švédského času s magnitudou 1,9 Richterovy stupnice, druhý následoval téhož dne v 19:04 s magnitudou 2,3. V pondělí v 19:30 švédského času došlo k dalšímu výbuchu, který zaznamenal magnitudu 1,9 Richterovy stupnice.



Pro představu, co všechno musely bomby protrhnout, aby poškodily tubusy, Javier Blas z agentury Bloomberg ukazuje, že NS1 a NS2 byly na každém úseku centimetry silné oceli pokryté tunami betonu. Podle Blase je každá z trubek „velmi silná“.



How strong is a Nord Stream pipe? Quite! The steel pipe itself has a wall of 4.1 centimeters (1.6 inches), and it's coated with another 6-11 cm of steel-reinforced concrete. Each section of the pipe weighs 11 tonnes, which goes to 24-25 tonnes after the concrete is applied. pic.twitter.com/BFYnv36CaF — Javier Blas (@JavierBlas) September 27, 2022 A nyní generální tajemník NATO Jens Stoltenberg označil útok na Nord Stream za „sabotáž“ a prohlásil, že na něj bude reagováno „rozhodnou odpovědí“.




Ropné plošiny v Severním moři v Norsku napadly záhadné drony
* * *



Agentura Reuters ve čtvrtek citovala generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, který uvedl, že na útoky proti kritické infrastruktuře EU bude reagováno „rozhodnou odpovědí“. Tyto činy označil za sabotáž.



„Všechny v současnosti dostupné informace naznačují, že jde o výsledek úmyslných, bezohledných a nezodpovědných sabotážních činů.“ „Jako spojenci jsme se zavázali, že se budeme připravovat, odrazovat a bránit proti nátlakovému využívání energie a dalším hybridním taktikám ze strany státních i nestátních aktérů. Na jakýkoli úmyslný útok proti kritické infrastruktuře spojenců bychom reagovali jednotně a rozhodně,“ uvádí se v prohlášení Severoatlantické rady (NATO).



Samostatně Stoltenberg napsal na Twitteru:



The sabotage of the Nordstream pipelines is of deep concern. #NATO is committed to deter and defend against hybrid attacks. Any deliberate attack against Allies’ critical infrastructure would be met with a united and determined response. https://t.co/XSiqWK20xF — Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) September 29, 2022 Stoltenberg ani NATO neuvedli viníka útoků na plynovody, ačkoli někteří představitelé EU naznačovali, že jde o Rusko.




Trump v příspěvku na sociální síti šířil domněnku o plynovodu Nord Stream
Nebylo zmíněno, jak NATO „dospělo k odhadu, že škody, které podle něj způsobily značný ekologický spad a narušení lodní dopravy, jsou důsledkem úmyslného útoku,“ poznamenal WSJ.



Prohlášení NATO je výrazným zvýšením napětí mezi Ruskem a Západem před krokem ruského prezidenta Vladimira Putina, který anektoval části východní Ukrajiny.



Další podrobnosti o čtvrtém úniku z plynovodu Nord Stream naleznete níže.



* * *



Švédská pobřežní stráž podle agentury Reuters potvrdila, že ve čtvrtek byl na poškozeném systému plynovodu Nord Stream v Baltském moři objeven nový únik. Připočteme-li tuto skutečnost k dalším třem únikům, jsou to celkem čtyři úniky, které od pondělí vypouštějí do vody zemní plyn.



„Dva z těchto čtyř úniků jsou ve výlučné ekonomické zóně Švédska,“ řekla mluvčí pobřežní stráže Jenny Larssonová listu Svenska Dagbladet. Dodal, že další dvě se nacházejí v dánské výlučné ekonomické zóně.



Přestože v době podezřelých podmořských výbuchů na začátku tohoto týdne nebyly ani NS1, ani NS2 v provozu, byly naplněny NatGasem do Německa, přičemž Dánsko odhaduje, že úniky se do neděle rozptýlí.




Americká vojenská letadla v září kroužila nad místem incidentu se společností Nord Stream
Nad poškozenými plynovody ve švédské ekonomické zóně se na hladině Baltského moře objevily dvě mohutné bubliny plynu. Jedna plynová bublina měří v průměru neuvěřitelných 2 950 stop, zatímco druhá má asi 600 stop.



Několik šéfů EU označilo incident za „úmyslný“ a „sabotáž“, Finsko uvedlo, že útoku na plynovod byl schopen pouze státní subjekt.



Situace v Pobaltí je den ode dne intenzivnější, protože Norsko, které je nyní hlavním dodavatelem zemního plynu do Evropy (nedávno vytlačilo Rusko), zvýšilo bezpečnost v místech energetické infrastruktury, pozemních terminálů a plošin na norském kontinentálním šelfu. Objevily se zprávy o záhadných dronech, které bzučely nad ropnými plošinami.



V pátek se na žádost Ruska sejde Rada bezpečnosti OSN, aby posoudila škody na NS1 a NS2. O schůzku požádalo ruské velvyslanectví USA, které „trvá na potřebě komplexního a objektivního prozkoumání okolností bezprecedentních útoků na ruské ropovody“.



Agentura Reuters uvedla, že velvyslanectví na svém kanálu Telegram komentovalo, že USA se snaží „vytlačit“ ruské ropné firmy z globálního energetického trhu prostřednictvím „netržních metod a sankcí“.



Ruská prokuratura agentuře Interfax sdělila, že incident se Severním proudem je vyšetřován jako „mezinárodní terorismus“.



Prozatím se zdá, že NS1 nebude v dohledné době zprovozněn (NS2 nebyl nikdy zprovozněn, i když byl naplněn plynem). Před letošní zimou a snížením kapacity NS1 dostávala EU prostřednictvím plynovodů z Ruska asi 40 % NatGasu, nyní je to podle agentury Bloomberg asi 9 %.



Zdroj: spiegel.de
Článek Německo říká, že k poškození plynovodu Nord Stream bylo použito výbušné zařízení o hmotnosti 500 kilogramů TNT se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden