Trump varuje: „Nacházíme se v nejnebezpečnějším období…“
RSS

Trump varuje: „Nacházíme se v nejnebezpečnějším období…“

Bývalý prezident Donald Trump prohlásil, že jeho největší obavy nyní vzbuzuje to, kam může směřovat geopolitické napětí kvůli Ukrajině a Tchaj-wanu, a uvedl, že si myslí, že „bychom mohli skončit ve třetí světové válce“ a že by konflikt mohl přejít v jadernou válku. (Foto: Flickr)







Trump byl ve svém vystoupení v pořadu „Cats at Night Show“ 27. září dotázán na své hlavní obavy a na to, co mu nedá „spát“.



„Víc než cokoli jiného si myslím, že bychom mohli skončit ve třetí světové válce,“ odpověděl bývalý prezident.




Trump v příspěvku na sociální síti šířil domněnku o plynovodu Nord Stream
Řekl, že třetí světovou válku by mohly vyvolat „všechny ty hrozné věci, které se odehrály na Ukrajině“ , a dodal, že „to vypadá, že se to stane v Číně s Tchaj-wanem … vidíte, co se tam děje“.



Čínský komunistický režim nedávno zvýšil vojenskou hrozbu vůči samosprávnému ostrovu Tchaj-wan, který Peking považuje za své vlastní území, jež je třeba v případě potřeby obsadit silou.



„Čína jedná stále agresivněji, pokud jde o Tchaj-wan,“ řekl podle CBS News v nedávném rozhovoru americký ministr zahraničí Antony Blinken. „To představuje hrozbu pro mír a stabilitu v celém regionu.“




Trump chce mír a nabízí zprostředkování dohody mezi USA, Ruskem a Ukrajinou o ukončení války
Přestože Spojené státy v roce 1979 ukončily formální diplomatické styky s Tchaj-wanem a v rámci politiky „jedné Číny“ přešly na uznávání Pekingu, Washington udržuje s Tchaj-pejí pevné neoficiální vztahy a je právně zavázán poskytovat jí zbraně potřebné k obraně.



Napětí na Ukrajině se naopak zhoršilo, když ukrajinské síly zahájily rozsáhlou protiofenzívu, což přimělo ruského prezidenta Vladimira Putina mobilizovat další vojáky a v projevu 21. září naznačil, že Moskva je připravena v konfliktu použít jaderné zbraně.



Trump se v rozhovoru vyjádřil k Putinovým výrokům a jaderné hrozbě.




Americký generál Flynn se pustil do QAnon. Co když je to opravdu skutečné?
„Myslím, že se nacházíme v nejnebezpečnějším období možná za mnoho a mnoho let – možná vůbec kdy – kvůli síle jaderných zbraní,“ řekl Trump.



„Pro velkou zemi, která se nám v oblasti jaderné energie vyrovná, je velmi špatná doba, když se bezstarostně ohání slovem jako jaderná energie. Velmi špatná doba pro tuto zemi a velmi špatná a nebezpečná doba pro celý svět,“ dodal Trump.



Zdroj: theepochtimes.com
Článek Trump varuje: „Nacházíme se v nejnebezpečnějším období…“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden