Harrisová omylem vyzdvihovala silné spojenectví se Severokorejskou republikou
RSS

Harrisová omylem vyzdvihovala silné spojenectví se Severokorejskou republikou

Krátce poté, co Pchjongjang ve středu vypálil dvě balistické rakety krátkého doletu do moře jako varování pro Jih a jeho spojence, uspořádala ve čtvrtek viceprezidentka Kamala Harrisová očekávanou tiskovou konferenci v demilitarizované zóně Korejského poloostrova (DMZ). (Foto: Twitter / Fox News)







Stála na jižní straně demarkační linie, naproti níž severokorejští vojáci bedlivě sledovali průběh jednání, a ve svém projevu vyzdvihla „železný“ závazek USA vůči svým spojencům v regionu.



KAMALA HARRIS: "The United States shares a very important relationship, which is an alliance with the Republic of North Korea." pic.twitter.com/H2dI5UYOlo — RNC Research (@RNCResearch) September 29, 2022
Kim Čong-un měl „vážnou nemoc“ a obvinil Koreu z posílání kontaminovaných předmětů přes hranice
V tu chvíli se však dopustila nešťastného a hluboce trapného přehmatu, když vyzdvihovala silné spojenectví se „Severokorejskou republikou“.



Vzhledem k vysokému napětí, které je na poloostrově neustále přítomno, to nebyl malý přešlap – přišel navíc v době, kdy sever „přivítal“ její návštěvu dalším čtvrtečním odpálením balistické rakety. „Severní Korea ve čtvrtek odpálila další podezřelou balistickou raketu, uvedly jihokorejské a japonské úřady, což znamenalo již třetí odpálení rakety Pchjongjangem v tomto týdnu, kdy se zvyšuje napětí v regionu,“ potvrdila agentura Bloomberg.



Japonské ministerstvo obrany o čtvrtečním odpalu potvrdilo, že tato poslední raketa „letěla do výšky 50 km a měla dolet 300 km“.




Severní Korea nabízí Rusku 100 tisíc dobrovolníků pro válku na Ukrajině
Harrisová ve svém projevu odsoudila „brutální diktaturu“ Kim Čong-una, což je všeobecně označováno za neobvykle ostrou kritiku na to, že výroky zazněly z úst vysokého amerického představitele v demilitarizované zóně. Pravděpodobně však byl dopad zmírněn výše zmíněným lapsem o „spojenectví USA se Severokorejskou republikou“.



Sever a jih se vydaly „dramaticky odlišnými cestami“ – pokračovala, přičemž sever se vyznačoval opakovaným závažným porušováním lidských práv. Jako „ ostrou připomínku“ toho uvedla silně ozbrojenou hranici, u které stála.



Cesta do demilitarizované zóny následovala po jejím setkání v Soulu s prezidentem Yoon Suk Yeolem. Oba odsoudili poslední sérii raketových startů a varovali Pchjongjang před údajnými plány na provedení jaderného testu, který by byl prvním od roku 2017.




Severní Korea tvrdí, 99,98 % z 5 milionů pacientů s covid se plně uzdravilo
Agentura Bloomberg o její první návštěvě DMZ popisuje: „Harrisová ve čtvrtek vstoupila do chaty z jihokorejské strany používané k diskusím, která se rozkládá na hranici se Severní Koreou, a stala se tak nejvýše postaveným členem Bidenovy administrativy, který vstoupil do 4 km širokého nárazníkového pásma, kde jsou na svých stranách žiletkového oplocení v místě přezdívaném poslední hranice studené války rozmístěny statisíce vojáků.“



Zdroj: zerohedge.com
Článek Harrisová omylem vyzdvihovala silné spojenectví se Severokorejskou republikou se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden