Těsně před kriticky důležitými volbami vpadla německá policie do berlínského ústředí AfD
RSS

Těsně před kriticky důležitými volbami vpadla německá policie do berlínského ústředí AfD

Těsně před volbami v německé spolkové zemi Dolní Sasko, kde se čekalo, že si AfD povede lépe, vpadla do spolkového ústředí této strany policie.
V posledním projevu zhoršující se demokratické situace v Německu Berlínská policie a členové Státního kriminálního policejního úřadu provedli ve středu v 9:00 h razii do ústředí opoziční strany Alternativa pro Německo (AfD).
Podle zpráv měla prohlídka spojitost s ilegálními dary, které strana dostala mezi roky 2015 až 2018. Úřad berlínské prokuratury oznámil, že existuje „předběžné podezření z porušení Zákona o politických stranách a ze zpronevěry, jelikož účty předložené AfD prezidentovi německého Bundestagu za roky 2016, 2017 a 2018, za které podezřelí odpovídají, údajně obsahovaly nesprávné informace o darech straně.“
Dvě vyšetřování se zaměřují na bývalého spolkového mluvčího strany Jörga Meuthena a bývalého spolkového pokladníka Klaus-Günther Fohrmanna.
Razie přichází v kritické době nadcházejících voleb ve spolkové zemi Dolní Sasko stanovených na 8. října. AfD v průzkumech v poslední době roste kvůli svému odporu k sankcím na Rusko a svým požadavkům na znovu otevření plynovodu Severní proud 2, který byl teď zničen sabotérským útokem. Vláda se obává masových protestů kvůli zhoršující se ekonomické situaci a toho, že rostoucí protestní hnutí ohrozí moc levicové koalice vládnoucí v zemi. Strana AfD celonárodně teď vyrostla na 15 procent a poslední průzkumy ukazují, že je největší stranou východu Německa.
Vůdkyně AfD Alice Weidel razii označila za „značně nezvyklé a extrémně neúměrné opatření k zastrašení AfD jakožto nejdůležitější opoziční strany Německa, která je teď v průzkumech jen o 3 procenta za tzv. kancléřovou stranou SPD.“
Spolu-mluvčí strany Tino Chrupalla řekl: „Kdyby nás úřad veřejné prokuratury předem požádal, řádně bychom reagovali a ty dokumenty poskytli.“ Teď se kopírují celé pevné disky, mailové schránky a složky souborů, na což lze pohlížet jen jako na „útočnou akci k omezení bezpečnosti a integrity interních dat naší strany.“ Chrupala však řekl, že AfD se nenechá vykolejit „z našeho jasného politického kurzu pro naši zemi, kterou vede naše současná spolková vláda do propasti.“
Razie na ústředí strany AfD má co dělat s událostmi proběhnuvšími před sedmi lety a se dvěma funkcionáři, kteří už ve straně nejsou. Avšak pro neinformovaného voliče razie zjevně poslouží jako očernění a mohla by v kritickou chvíli podvrátit podporu pro AfD.
Podle NDR se ta prohlídka také zaměřuje na volební kampaň „Asociace za zachování vlády zákona a občanských svobod.“ Tato asociace vedla plakátovou kampaň před volbami do Bundestagu 2017, z nichž tato strana podle kritiků profitovala. V tomto kontextu se vyšetřovatelé podle zprávy zajímají o emaily mj. bývalého vůdce strany Meuthena a bývalého pokladníka Fohrmanna.
Otázkou rovněž je, co se stane s daty a emaily, které vyšetřovatelé zabavili. Podle německého zpravodajského kanálu Junge Freiheit panují obavy, že vyšetřovatelé vyzradí důvěrné konverzace a další citlivé informace. Dvě daňovými poplatníky financované veřejné zpravodajské sítě NDR a WDR mají výlučný přístup k uniklému příkazu k prohlídce těchto prostor a teď by mohly vynést další úniky.
AfD se potýká s ohromným nátlakem německého politického establishmentu. Mocný Úřad na ochranu ústavy tuto stranu označil jako „podezřelou“ v četných spolkových zemích, což orgánům zákona dovoluje číst všechny emaily a odposlouchávat telefonní hovory členů strany, i když nejsou podezřelí z žádného zločinu. Strana navíc čelí neustálým hrozbám úplného zákazu, ač v celé zemi patří k největším stranám. Pokud bude trend vzestupu této strany v průzkumech pokračovat, tak nejspíš bude čelit dalším represím i přes reputaci Německa jako liberální demokracie.
September 29, 2022
editor:  REMIX NEWS
author:  JOHN CODY

Levicový německý ministr chce členům konzervativní strany AfD zabrat zbraně

Politik německé CDU požaduje zákaz AfD, ta strana je prý zlovolná

Německá policie vrazila domů k vrcholnému politikovi AfD na domovní prohlídku, kvůli vyjadřování na sociálních médiích

Německé domácí zpravodajství uvaluje na pravicovou stranu AfD extremistický dohled
Zdroj: https://rmx.news/germany/right-before-critical-election-german-police-raid-afds-berlin-headquarters/ Začátek formuláře
Konec formuláře


Nejčtenější za týden