USA se připravují na odpojení od ruského jaderného paliva
RSS

USA se připravují na odpojení od ruského jaderného paliva

Dominance Ruska na světovém trhu s jaderným palivem představuje další obrovskou výzvu pro Washington, zejména pro liberální jestřáby v Bidenově administrativě, kteří se snaží odklonit západní země od ruských dodávek energie. (Foto: Flickr)







Ministryně energetiky Jennifer Granholmová uvedla, že prezident Biden zdvojnásobuje úsilí o odstranění závislosti USA na ruském jaderném palivu, a naznačila, že domácí kapacity na obohacování uranu by mohly být zvýšeny díky připravované klíčové legislativě.



„Chystáme se získat podporu Kongresu v oboustranné rovině, abychom vytvořili vlastní dodavatelský řetězec palivového cyklu nezávislý, rozhodně na Rusku,“ řekla Granholmová v rozhovoru v Mezinárodní agentuře pro atomovou energii ve Vídni, citovala agentura Bloomberg. „Musíme to uskutečnit kvůli naší vlastní nezávislosti a národní bezpečnosti,“ pokračovala.



Zavedení nových kapacit by mohlo trvat roky. Například těžba uranu z dolů za účelem jeho zpracování na palivo pro jaderné reaktory trvá tři až pět let.



Rusko kontroluje přibližně dvě pětiny světového trhu se službami v oblasti obohacování uranu a dodává téměř čtvrtinu paliva pro 93 jaderných reaktorů, které jsou v USA v provozu. To je další bod, kterému se USA snaží vyhnout.



Počátkem letošního roku Washington zakázal dovoz ruských fosilních paliv, ačkoli uran součástí sankcí nebyl.



„Neměli bychom do Ruska posílat žádné peníze na jakoukoli americkou energii ani z žádného jiného důvodu,“ řekla Granholmová v květnu.



Bidenova administrativa pracuje na rozšíření dodavatelského řetězce uranu, aby se zbavila ruských dodávek, ačkoli vrcholní kongresoví demokraté nedávno odmítli Bidenův požadavek na 1,5 miliardy dolarů v nadcházejícím návrhu rozpočtu na podporu domácích programů obohacování uranu.



„Musíme dát najevo, že se USA zavázaly k vlastním dodávkám paliva, jakož i ke konverzním a obohacovacím složkám dodavatelského řetězce.“ „Investice do vlastního dodavatelského řetězce je toho důležitou součástí,“ řekla Granholmová ve Vídni.



Pokud se Granholmové a Bidenově vládě podaří získat finanční prostředky, americký jaderný průmysl by mohl brzy zažít oživení od havárie v zařízení Three Mile Island v roce 1979, která jej na několik desetiletí uvrhla do útlumu.



Řekla, že vláda bude spíše podporovat poptávku než přebírat přímé vlastnické podíly v zařízeních.



„Využili bychom trh, abychom zajistili, že se tato kapacita dostane ven,“ dodala. „Se zařízeními bychom uzavřeli smlouvy. Cílem je být co nejdříve nezávislý.“



Z atomové nezávislosti na Rusku by mohlo těžit několik společností z dodavatelského řetězce jaderného paliva, včetně společností Honeywell International Inc, General Atomics a Centrus Energy Corp.



Zdroj: bloomberg.com
Článek USA se připravují na odpojení od ruského jaderného paliva se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden