Ukrajina chce více peněz za tranzit: Gazprom hrozí zastavením dodávek
RSS

Ukrajina chce více peněz za tranzit: Gazprom hrozí zastavením dodávek

Plynovod Nord Stream 2 nebyl po svém dokončení kvůli ukrajinskému konfliktu nikdy uveden do provozu, ale jednou byl naplněn plynem. Až do začátku září proudilo do Německa přes Nord Stream 1 snížené množství ruského plynu, když ho GAZPROM přestal dodávat kvůli  údržbě.
Ukrajinský plynovod však stále funguje a nadále zásobuje Evropu ruským plynem. To by se ale mohlo brzy změnit. Ukrajinská státní společnost Naftogaz požaduje od ruského Gazpromu pokuty za nedodané objemy plynu.
Navzdory rusko-ukrajinskému konfliktu Gazprom stále čerpá zemní plyn přes Ukrajinu do dalších evropských zemí. Ukrajinský Naftogaz za to dostává tranzitní poplatky. Ruská federace však Ukrajinu obviňuje z neplnění svých závazků. Již v minulosti byl Kyjev opakovaně v prodlení s platbou  za plyn, který mu bylo dovoleno odklonit podle smlouvy.  Nyní Kyjev najednou chce více peněz , než na kolik má Ukrajina podle ruského právního názoru za prodané množství smluvně nárok.
Na Západě se lidé pokoušejí o opačnou interpretaci.  Aby se zamaskovala neúčinnost sebevražedných sankcí, tvrdí se, že v důsledku jejich předpokládané účinnosti Rusko již nemohlo platit tranzitní poplatky , a tím se zastaví dodávky plynu. Ať tak či onak, nové zmrazení dodávek přes Ukrajinu by mohlo dále zhoršit situaci na evropském trhu s energiemi. Se zrušením by již tak vysoké ceny byly katapultovány ještě výše.
Průmysl by se pak mohl zastavit, výpadky by se mohly stát součástí každodenního života.  Trasa přes Ukrajinu je jedním ze zbývajících ruských plynovodů do střední Evropy.  Vedení „Nord Stream“ bylo v pondělí vážně poškozeno při  teroristickém útoku.  EU také připouští, že interpretuje sabotáž jako nejpravděpodobnější příčinu úniků. Pravděpodobně také na  pozadí možného autorství USA nebo jednoho z jejich spojenců  nebylo dosud jmenováno žádné konečné podezření o těch, kteří jsou za to zodpovědní.
Spor mezi ruskou státní společností Gazprom a ukrajinským dodavatelem Naftogaz by mohl eskalovat a přivést evropský energetický trh do dalších potíží . Gazprom již pohrozil, že  ruské sankce proti Naftogazu jsou možné , což by mohlo znamenat, že dodávky plynu do Evropy přes Ukrajinu by mohly být zrušeny. To by bylo přínosem zejména pro Turecko a Bělorusko. Obě země jsou napojeny na ruskou plynárenskou síť a mohly by vybírat zvýšené tranzitní poplatky. Evropské trhy proto na toto oznámení reagovaly velmi nervózně.
Na začátku září podala ukrajinská státní společnost Naftogaz žalobu proti Gazpromu u švýcarského rozhodčího soudu,  aby získala tranzitní poplatky za smluvně dohodnuté maximální množství dodávek navzdory nižší propustnosti. Jinými slovy, chtěli peníze za průchod plynu, který nikdy neprošel. Po vypuknutí války Ukrajina schválila pouze průchod ruského plynu na měřicí stanici přes zcela Ukrajinou kontrolované území.  Rusko se však do této hry nechtělo zapojit.
Německý portál uvedl, že  Gazprom to komentoval na  Twitteru . Tam plynárenská společnost píše, že  odmítá tvrzení Naftogazu ohledně zahájeného řízení  kvůli ruské přepravě plynu do Evropy.  Služby, které nebyly poskytnuty ukrajinskou stranou, nebudou muset být placeny, řekl Gazprom.  Naftogaz a příslušný mezinárodní rozhodčí tribunál již byly informovány.
Podle Gazpromu si je ukrajinská společnost vědoma toho, že  neplnění smlouvy znamená, že nebude provedena žádná platba  – to  platí i v případě, že Naftogaz jako důvod uvede „vyšší moc“ na ukrajinském území.


Zdá se tedy, že se situace neuvolňuje.  A vypadá to, že po selhání plynovodů v Baltském moři už brzy nebude proudit přes Ukrajinu do Evropy žádný další plyn.  Pro cenu plynu na trhu  to znamená další významné zvýšení, pokud budou zavedeny hrozící ruské sankce proti Naftogazu. Oběťmi tohoto sporu budou Evropané, kteří – také v důsledku sebevražedných sankcí zemí EU – budou čelit zimě bídy…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Ukrajina chce více peněz za tranzit: Gazprom hrozí zastavením dodávek se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden