Bílý dům: Ukrajinská žádost o členství v NATO „by měla být projednána v jiném termínu“
RSS

Bílý dům: Ukrajinská žádost o členství v NATO „by měla být projednána v jiném termínu“

Spojené státy se domnívají, že přihláška Ukrajiny do NATO „by měla být projednána v jinou dobu“, uvedl na brífinku poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, když komentoval rozhodnutí Kyjeva podat urychlenou přihlášku do NATO.







„Spojené státy již po desetiletí jasně říkají, že podporují politiku otevřených dveří pro NATO,“ zdůraznil Sullivan. „Jakékoli rozhodnutí o členství v NATO je na 30 spojencích a zemích usilujících o vstup,“ dodal. „V tuto chvíli zastáváme názor, že nejlepším způsobem, jak podpořit Ukrajinu, je praktická podpora přímo na Ukrajině a že proces v Bruselu by měl být zahájen v jinou dobu,“ poznamenal Sullivan.




Zelenskyj: Ukrajina podala žádost o vstup do NATO
Mezitím vůdce italského Hnutí pěti hvězd a bývalý premiér Giuseppe Conte varoval, že žádost Kyjeva „může vést k tomu, že se do konfliktu na Ukrajině plně zapojí všichni spojenci NATO“. Podle Conteho „strategie, kterou Severoatlantická aliance uplatňuje <…>, vede k eskalaci, která se může vymknout kontrole“.



Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková zase v rozhovoru s televizní stanicí ARD opatrně komentovala rozhodnutí Ukrajiny. „Nadále podporujeme Ukrajinu, a to i poskytováním těžkých zbraní, čímž zajišťujeme její právo na sebeobranu, ale vynakládáme veškeré možné úsilí, abychom zabránili zatažení dalších zemí a NATO obecně do této války,“ uvedla.



Zdroj: whitehouse.gov




„Nejvážnější eskalace“ od začátku války, říká NATO o anexi, ale Putin na bojišti „selhává“
Článek Bílý dům: Ukrajinská žádost o členství v NATO „by měla být projednána v jiném termínu“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden