Kissinger: „Není moudré zahrnovat Ukrajinu do NATO“
RSS

Kissinger: „Není moudré zahrnovat Ukrajinu do NATO“

Henry Kissinger se na začátku tohoto roku postaral o kontroverzi, když naznačil, že krizi na Ukrajině mohla vyvolat neopatrná politika USA a NATO. (Foto: Flickr)







Neviděl jinou možnost, než brát vážně bezpečnostní obavy, které vyjádřil Vladimir Putin, a domnívá se, že bylo chybou, že NATO dalo Ukrajině signál, že by se nakonec mohla stát členem aliance:



„Myslel jsem si, že Polsko – všechny tradiční západní země, které byly součástí západní historie – jsou logickými členy NATO,“ říká.



Ukrajina je však podle něj souborem území kdysi připojených k Rusku, která Rusové považují za svá, i když „někteří Ukrajinci“ ne.




Ukrajinská stránka označila Kissingera jako „spoluviníka zločinů“ proti Ukrajině
Stabilitě by lépe posloužilo, kdyby fungovala jako nárazník mezi Ruskem a Západem:



„Byl jsem pro úplnou nezávislost Ukrajiny, ale myslel jsem si, že její nejlepší role je něco jako Finsko.“



No a 99letý muž je nyní zdvojnásobil, když Radě pro zahraniční vztahy bez obalu řekl, že jakýkoli pokus o odstranění historického „bezpečnostního pásu“ Ruska je nerozumný.



„Z ruského pohledu se pak Spojené státy pokusily integrovat celý tento region bez výjimky do strategického systému vedeného Američany.“ Zdůraznil tedy, že „pokus o začlenění Ukrajiny do NATO nebyl moudrou americkou politikou“.




Henry Kissinger v Davosu varoval svět před zahnáním Ruska do náruče Číny
Závěrem bývalý americký ministr zahraničí uvedl , že dříve či později musí Západ a Rusko zahájit dialog.



„Určitý dialog, možná na neoficiální úrovni, možná průzkumným způsobem, je velmi důležitý,“ zopakoval a dodal, že „v jaderném prostředí“ je takový výsledek lepší než „rozhodnutí na bojišti“.



Počátkem srpna Kissinger varoval, že se USA ocitly „na pokraji války s Ruskem a Čínou v otázkách, které jsme částečně vytvořili“, a tvrdil, že Washington odmítl tradiční diplomacii, neboť se snaží „spíše obrátit nebo odsoudit své partnery, než proniknout do jejich myšlení“.



Jak Caitlin Johnstoneová na začátku roku výstižně poznamenala, Henry Kissinger varuje před nebezpečím amerického válečného štvaní ne proto, že by se stal příčetnějším, ale proto, že americká válečná mašinérie se stala šílenější:



To, že se nyní řítíme ke konfrontacím, které se nezdají být racionální někomu, kdo strávil většinu svého života sledováním mechanismu impéria z jeho vnitřních komnat, by nás mělo všechny znepokojovat. Když mluvíte o brinkmanshipu mezi hlavními světovými mocnostmi, zejména o jaderném brinkmanshipu, poslední, co potřebujete, je, aby se jedna ze zúčastněných stran chovala nevyzpytatelně a nesmyslně. Potřebujeme deeskalaci a detente, a to včera. Pokud jste pro Henryho Kissingera příliš jestřábí, jste příliš zkurveně jestřábí.



Zdroj: bigleaguepolitics.com
Článek Kissinger: „Není moudré zahrnovat Ukrajinu do NATO“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden