Blinken označuje sabotážní útoky na plynovody Nord Stream za „obrovskou příležitost“
RSS

Blinken označuje sabotážní útoky na plynovody Nord Stream za „obrovskou příležitost“

Od nedávných bezprecedentních sabotážních útoků na plynovody Nord Stream vedoucí z Ruska do Evropy zůstává ústřední otázkou, kdo to udělal a odpovídajícím způsobem cui bono? (Foto: Flickr)







Právě když spekulace a lavina teorií zaplavily web na celé řadě mezinárodních serverů, Bidenova administrativa se bezelstně (a zřejmě bez sebevědomí) pochlubila, že bombové útoky na plynovod představují „příležitost“.



Ministr zahraničí Antony Blinken na pátečním společném tiskovém brífinku s kanadským nejvyšším diplomatem prohlásil, že poškození a narušení plynovodů je ve Washingtonu vnímáno jako „obrovská příl ežitost“ výrazně omezit evropský dovoz energie z Ruska.



Na adresu „záhadných“ sabotážních incidentů Blinken začal: „Myslím, že nejprve je důležité objasnit, že tyto plynovody – tedy Nord Stream 1 a Nord Stream 2 – v této době nepumpovaly plyn do Evropy. Jak je známo, Nord Stream 2 nebyl nikdy uveden do provozu. Nord Stream 1 byl již několik týdnů odstaven kvůli ruskému zbrojení v oblasti energetiky.“



O pouhých několik vět později navázal slovy: „V konečném důsledku je to také obrovská příležitost. Je to obrovská příležitost jednou provždy odstranit závislost na ruské energii, a tím Vladimíru Putinovi odebrat zbrojení energií jako prostředek k prosazování jeho imperiálních záměrů.“




Biden obvinil Putina ze lži o „záměrné sabotáži“ plynovodu Nord Stream
Zároveň vyzdvihl, že Spojené státy se nyní staly „hlavním dodavatelem LNG [zkapalněného zemního plynu] do Evropy“, a zdůraznil také, že Bidenova administrativa pomáhá evropským představitelům umožnit „snížit poptávku“ a „urychlit přechod na obnovitelné zdroje energie“.



Je příznačné, že v této jediné části komentáře, když hovořil po boku svého kanadského protějšku, ministryně zahraničí Mélanie Jolyové, Blinken zopakoval slovo „příležitost“, přičemž evropskou energetickou krizi zdůraznil nejméně třikrát.



According to @SecBlinken , the Nord Stream pipeline bombing „offers tremendous strategic opportunity for the years to come.“ Too bad that this tremendous opportunity for DC bureaucrats will come at the expense of everyone else, especially this coming winter. pic.twitter.com/T2eacQUuBF — Aaron Maté (@aaronjmate) October 1, 2022 Kanadská ministryně Jolyová zase během panelové diskuse téhož dne ukázala prstem na Rusko, že sabotuje svůj vlastní plynovod, a na konferenci Atlantické rady řekla, že svět „není naivní“, pokud jde o to, kdo je zodpovědný za činy „sabotáže“ . Je tak posledním vrcholným představitelem vlády NATO, který tak učinil.



Kanadská ministryně zahraničních věcí se však při výměně názorů zdržela přímého jmenování Ruska:




Německý majitel největší textilní společnosti vyzval k „rozchodu s USA“
„V tuto chvíli stále vyšetřujeme, ale samozřejmě se chceme ujistit, že postupujeme správně, ale nejsme naivní,“ řekla. „Nejste naivní, pokud jde o to, kdo za tím stojí?“ Sciutto odpověděl. „Jak jsem řekla, nebudeme spekulovat, ale zároveň se chceme ujistit, že – svět musí pochopit, že se jedná o velmi důležitou evropskou infrastrukturu, která byla sabotována,“ dodala ministryně.



Na druhou stranu k otázce viníků a zásadní otázce cui bono nabízí The American Conservative následující komentář:



Lze jistě pochopit, proč je sabotáž Nord Streamu pro USA výhodná. V první řadě jsme nechtěli, aby Evropa Nord Stream získala, protože by se stala závislou na ruském plynu. To je z amerického pohledu naprosto rozumné. Pokud by však Washington sabotoval tyto plynovody uprostřed ukrajinsko-ruské války, znamenalo by to šílenou eskalaci války až k sabotování kritické infrastruktury. Zamyslete se nad tím: pokud Rusko stejně nemůže dodávat plyn do Evropy, protože jsou plynovody příliš poškozené, ztěžuje to uzavření míru a obnovení toku energie do Evropy. To odpovídá politickým cílům Washingtonu. To neznamená, že za tuto sabotáž je zodpovědný Washington, ale Washington má mnohem více důvodů, proč plynovody vyhodit do povětří, než Rusko.




Bývalá ministryně zahraničí USA v roce 2014 pronesla pozoruhodnou řeč ohledně Evropy
Publikace pokračuje: „Významný polský politik Radek Sikorski to pochopil a vypálil tento neuvážený tweet, jakmile se zpráva objevila. A následně jej smazal.“







Závěrem poznamenáváme, že s Čínou spřízněná státní mediální hlásná trouba neodolala a okomentovala Blinkenův zjevně bezradně ironický komentář, v němž říká to, co si možná myslí většina zbytku světa…



Taking the sabotage of Nord Stream pipelines as a „tremendous opportunity“ is such undisguised comment, isn’t it? Isn’t Mr. Blinken worried that his remarks will make the world believe „whoever benefits did it“? pic.twitter.com/X8NwAX75w2 — Hu Xijin 胡锡进 (@HuXijin_GT) October 2, 2022 Níže uvádíme celou část přepisu a kontext, v němž ministr Blinken označil incident s plynovodem a evropskou energetickou krizi za „obrovskou příležitost“ …




Německo říká, že k poškození plynovodu Nord Stream bylo použito výbušné zařízení o hmotnosti 500 kilogramů TNT
* * *



„Myslím si, že je nejdříve důležité objasnit, že tyto plynovody – tedy Nord Stream 1 a Nord Stream 2 – v této době nepřečerpávaly plyn do Evropy. Jak je známo, Nord Stream 2 nebyl nikdy uveden do provozu. Nord Stream 1 byl několik týdnů odstaven kvůli ruskému zbrojení v oblasti energetiky.“



To, co jsme dělali – a také jsme na tom společně pracovali mnoho a mnoho týdnů, když jsme viděli ruskou agresi na Ukrajině a když jsme viděli pokračující zbrojení Ruska v oblasti energetiky – je velmi úzká spolupráce s evropskými partnery i zeměmi po celém světě, abychom zajistili dostatek energie na světových trzích. A tak jsme výrazně zvýšili naši produkci i zpřístupnili Evropě zkapalněný zemní plyn. A nyní jsme předním dodavatelem zkapalněného zemního plynu do Evropy, abychom jí pomohli nahradit veškerý plyn nebo ropu, o které přichází v důsledku ruské agrese proti Ukrajině.



Pracovali jsme na uvolnění ropy z našich strategických ropných rezerv, abychom zajistili, že na trzích bude ropa a pomohli udržet ceny na nízké úrovni. Spolupracovali jsme s Evropskou unií a před několika měsíci jsme zřídili pracovní skupinu, která přímo s Evropou pracuje na způsobech, jak snížit poptávku a pomoci jí přečkat zimu, a také usilujeme o další dodávky a hledáme způsoby, jak urychlit přechod na obnovitelné zdroje energie, i když procházíme tímto náročným obdobím. Všechny tyto práce tedy pokračují.



Můj vlastní pocit je – a zmínil jsem se o tom už minule – že nás čeká spousta tvrdé práce, abychom zajistili, že země a partneři zimu přečkají. Evropa sama podnikla velmi významné kroky ke snížení poptávky, ale zároveň hledá způsoby, jak pokračovat v přechodu na obnovitelné zdroje energie. A to je nakonec také obrovská příležitost. Je to obrovská příležitost jednou provždy odstranit závislost na ruské energii, a tím vzít Vladimiru Putinovi možnost vyzbrojovat energii jako prostředek k prosazování jeho imperiálních záměrů.



To je velmi významné a nabízí to obrovskou strategickou příležitost pro nadcházející roky, ale mezitím jsme odhodláni udělat vše pro to, aby důsledky toho všeho nenesli občané v našich zemích, respektive na celém světě.“



Zdroj: zerohedge.com
Článek Blinken označuje sabotážní útoky na plynovody Nord Stream za „obrovskou příležitost“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden