V Brazílii volí prezidenta – Bolsonaro ve finále s levicovým a prosystémovým Lulou
RSS

V Brazílii volí prezidenta – Bolsonaro ve finále s levicovým a prosystémovým Lulou

I když se jedná o opačnou stranu světa, přesto je výsledek voleb v mnohém důležitý. Ukáže se, zda se tato velká země, která je významným členem BRICS, bude ubírat stejnou cestou spolu se zbytkem tzv. „globálního Jihu“ nebo zda se vydá cestou globálního Západu, ke kterému se hlásí Bolsonarův konkurent a kandidát podpořený americkými Demokraty i Sorosem – Lula.
Bývalý levicový prezident Lula zvítězil v prvním kole   prezidentských   voleb tuto neděli 2. října, ale odcházející prezident   Jair Bolsonaro, kterému se přezdívá „brazilský Trump,“ obstál   lépe, než se očekávalo, a rozhodne se mezi nimi ve druhém kole.
První kolo skončilo výsledkem: Lula – 48,4% a Bolsonaro – 43,2%.
Toto těsné vítězství je zklamáním pro Lulu,   kterému průzkumy slibovaly velký náskok , dokonce triumf v prvním kole, který chtěl oslavit na skvělé Paulista Avenue v São Paulu.
Se svým zapřisáhlým nepřítelem se bude muset utkat ve druhém kole, které stanoví volební zákon na 30. října.
Prezident Jair Bolsonaro se držel mnohem lépe, než se očekávalo, protože (zřejmě patřičně zmanipulované) průzkumy tvrdily, že jeho preference jsou daleko za Lulou (36 % ku 50 %).
Připomínám, že Bolsonaro byl mimo jiné zarytým odpůrcem covidových restrikcí i nuceného očkování, sám ani není očkován . Jako jeden z prvních státníků prohlásil, že pokud bude prezidentem, tak Brazílie nepodepíše pandemickou smlouvu s WHO a bude-li to nutné, tak z WHO vystoupí.
WHO nyní téma upozadila a poněkud odložila s tím, že se schválením počítá příští rok s platností od roku 2024. Upozadění tématu v mediálním prostoru by mohlo hrát proti Bolsonarovi…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek V Brazílii volí prezidenta – Bolsonaro ve finále s levicovým a prosystémovým Lulou se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden