Bývalý ředitel CIA: USA zničí ruské jednotky, pokud Putin použije na Ukrajině jaderné zbraně
RSS

Bývalý ředitel CIA: USA zničí ruské jednotky, pokud Putin použije na Ukrajině jaderné zbraně

Bývalý ředitel CIA David Petraeus se vyjádřil k současným událostem několik dní poté, co ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil názory, které mnozí interpretují jako hrozbu širší války mezi Ruskem a Západem. (Foto: Youtube / ABC News)







Pokud ruský prezident Vladimir Putin použije na Ukrajině jaderné zbraně, USA a jejich spojenci zničí ruské jednotky a vybavení na ukrajinském území a potopí také ruskou černomořskou flotilu. V neděli před tím varoval bývalý ředitel CIA David Petraeus.



„Jen hypoteticky – odpověděli bychom vedením kolektivního úsilí NATO, které by zlikvidovalo všechny ruské konvenční síly, které můžeme vidět a identifikovat na bojištích na Ukrajině, na Krymu, stejně jako všechna plavidla v Černém moři,“ řekl Petraeus v rozhovoru pro ABC News.




Kadyrov: Rusko by po nové porážce na Ukrajině mělo použít jadernou zbraň s malým účinkem
Dodal, že s poradcem pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem o této záležitosti zatím nemluvil. Moskva však byla opakovaně informována o pravděpodobné reakci USA na jadernou eskalaci ze strany Ruska.



Na otázku, zda by použití jaderných zbraní Ruskem na Ukrajině vtáhlo USA a NATO do války, Petreaus odpověděl, že by to nevedlo ke spuštění článku 5 Severoatlantické smlouvy, který požaduje kolektivní obranu.



Podle Petreause by však byla vhodná „reakce USA a NATO“, i když Ukrajina není součástí NATO.




Vzácný světlý bod? Rusko uvažuje jednat o jaderných jednáních s USA
Bývalý ředitel CIA připustil, že pravděpodobnost rozšíření atomového záření do zemí NATO by mohla být vykládána jako útok na člena NATO podle článku 5.





Zdroj: theguardian.com
Článek Bývalý ředitel CIA: USA zničí ruské jednotky, pokud Putin použije na Ukrajině jaderné zbraně se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden