Rozhovor s matematikem Tomášem Fürstem o datech, která máme, i těch, která chybí
RSS

Rozhovor s matematikem Tomášem Fürstem o datech, která máme, i těch, která chybí

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s matematikem a datovým analytikem Tomášem Fürstem
„V datech je detektivka, v datech je příběh. Já čtu tu detektivku a těším se, až to celé pochopím. Jestli za to na mě někdo řve, nebo neřve, to je mi dost jedno,“ říká matematik a datový analytik Tomáš Fürst v rozhovoru hodnotícím dobu covidovou. Spoluzakladatele SMÍŠ – Sdružení imunologů, mikrobiologů a statistiků fascinuje, jak nedostupná jsou klíčová data, která by odpověděla na řadu palčivých otázek o covidu a vakcínách proti němu. „Je 21. století, století dat, a my máme přes tři řády roztaženou nejistotu ohledně nežádoucích účinků,“ komentuje a upozorňuje například na to, že VZP opakovaně odmítá vydat analytikům jednoduchou anonymizovanou datovou sadu „věk, pohlaví, datum očkování, datum úmrtí“. Chybí klíčové prospektivní studie ohledně účinnosti vakcín, a tak analytikům nezbývá než vycházet z dat sesbíraných pozorováním. „Kouzlem nechtěného účinnost vakcíny vůči nákaze je už několik měsíců záporná. Účinnost vakcíny vůči hospitalizaci je záporná. A účinnost vakcíny proti úmrtí šplhá k nule. To je fascinující. Je možné, že je to statistický artefakt, i to, že je to biologický efekt a ta vakcína opravdu způsobuje větší náchylnost vůči onemocnění. Tato otázka nutně potřebuje odpověď a my tu odpověď nemáme,“ konstatuje Fürst.


Podle Fürsta prožíváme období globální ztráty soudnosti. „Byl omyl si myslet, že to nejzajímavější, co v životě zažiju, byla listopadová revoluce … Ta současná globální ztráta soudnosti je fascinující a v zásadě nevysvětlitelná. Baví mě uvažovat o tom, jak budeme psát knížky dějepisu. Jak budeme dalším generacím vysvětlovat, co jsme to tady dělali a proč,“ říká. Ohledně dalšího vývoje situace kolem řešení epidemie covidu je optimistický. Vychází z toho, že po celou dobu zbytek světa přebíral postupy z USA, kde ty největší tlaky již polevují. Za klíčové známky uvolnění pokládá rezignaci Anthonyho Fauciho z vládních pozic a pozvolný ústup CDC (Centers for Disease Control and Prevention) z extrémních pozic, které tato organizace zastávala v minulosti.
Kdo je Tomáš Fürst
Tomáš Fürst studoval na Karlově univerzitě matematiku a filozofii. Studium filozofie nakonec opustil ve prospěch studia matematického modelování. Doktorské studium absolvoval na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde dodnes působí a přednáší. Během epidemie covidu spolu s kolegyněmi a kolegy vědci založil SMIS – Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků , jehož hlavním posláním je propagace a popularizace správných analytických a statistických postupů mezi zdravotnickou i laickou veřejností.
Pro Tomáše Fürsta není činnost v SMIS prvním vystoupením z komfortní zóny v akademických vodách. Dlouhodobě se zasazuje o změnu přístupu k výuce matematiky a přírodních věd v českých školách a varuje před tím, jak špatné incentivy a špatná statistika likvidují vědu a výzkum. Byl aktivní součástí skupiny akademiků, která poukázala na falšování dat ve vědeckých pracích některých výzkumníků Univerzity Palackého, jež je dodnes kryto vedením univerzity. O problematice falšování dat mimo jiné publikoval několik desítek článků na diskuzním portálu dŽurnál Spolu s kolegy z Přírodovědecké fakulty nyní vystupuje proti záměru rektora UPOL převést část výzkumného vybavení Přírodovědecké fakulty do správy nedávno vzniklého Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií Catrin. Situace na univerzitě je vyhrocená, fakulta hrozí i stávkou. Převod klíčového majetku by podle zástupců fakulty vážně ohrozil další chod fakulty i výuku studentů. Tomáš Fürst upozorňuje na to, že majetek Přírodovědecké fakulty má skončit právě u těch lidí, kteří se opakovaně dopouštěli falšování vědeckých dat.



#gap-455550354 {
padding-top: 30px;
}








#image_1779596650 {
width: 100%;
}






#gap-1261450703 {
padding-top: 30px;
}



Informace o sdílení tohoto videa :
Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky . V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.
Link ke stažení videa naleznete zde:
Link ke stažení z úložiště
Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:
Odkaz na video na Odysee





#gap-897609393 {
padding-top: 30px;
}


Článek Rozhovor s matematikem Tomášem Fürstem o datech, která máme, i těch, která chybí se nejdříve objevil na Svědomí národa .


Nejčtenější za týden