V Austrálii vznikla petice: Australané nechtějí na bankovce Karla III, ale „Lovce krokodýlů“
RSS

V Austrálii vznikla petice: Australané nechtějí na bankovce Karla III, ale „Lovce krokodýlů“

Lovce krokodýlů – neboli Steva Irwina jistě netřeba většině z vás představovat. Filmy, které natáčel mezi krokodýly, jsou celosvětově známé. Paradoxně nepřišel o život v přítomnosti jeho oblíbených krokodýlů, ale při natáčení podmořského života rejnoků.
Fanoušci zesnulého Steva Irwina zahájili petici nominující televizní hvězdu, aby nahradila krále Karla III. na nových bankovkách ve výši 5 dolarů.
Předkladatelé petice Vincent Wu a Kirby Miles jsou hnací silou tohoto kroku, který je nyní uveden na webových stránkách australského parlamentu, aby povýšili celosvětově obdivovaného ošetřovatele, ochránce přírody, televizní osobnost, odborníka na divokou zvěř a ekologa.
Královna Alžběta II. se poprvé objevila na první papírové bankovce v hodnotě 5 dolarů v roce 1992 a také se objevila na první australské polymerové bankovce v hodnotě 5 dolarů.
Zesnulá panovnice se objevuje na současné verzi a podle tradice měla být nahrazena králem Karlem III.

„Smrt královny Alžběty II. a prohlášení krále Karla III. vyvolává důležitou otázku o budoucnosti australské měny,“ uvedl Miles ve své  petici .
„Navrhujeme ponechat v oběhu všechny stávající bankovky v hodnotě 5 dolarů s královnou Alžbětou II. a zavést novou bankovku v hodnotě 5 dolarů na počest australského ošetřovatele Steva Irwina.“
Wu souhlasil. Řekl, že neexistuje nikdo „životně důležitější pro australskou kulturu“ než Lovec krokodýlů.

„Steve je všemi milován a stal se synonymem australských hodnot, kterých si tak vážíme,“ řekl.
„Ztělesňoval ducha přátelství; hluboce miloval australskou divočinu, tvrdě pracoval na ochraně přírody a vzdělávání, ale – co je možná nejdůležitější, byl to prostě dobrý chlap.“
Sky News Australia  uvádí, že  náměstek ministra financí Andrew Leigh mluvil s novináři minulý měsíc v Královské australské mincovně a řekl, že král Karel III. se „automaticky“ neobjeví na nejmenší nominální bankovce země.
Řekl, že zatímco nový monarcha se objeví na  nových australských mincích „jako záležitost tradice“, není to případ bankovky 5 dolarů, která dříve obsahovala portréty jiných významných osobností.
Není to poprvé, co byl zesnulý Lovec krokodýlů, který zemřel v roce 2006 poté, co byl několikrát bodnut do srdce rejnokem, navržen na australskou měnu.
manželka a děti zesnulého Irwina Před šesti lety se jiný fanoušek vydal na change.org, aby podpořil myšlenku mít Steva Irwina na bankovce v hodnotě 100 dolarů.
Tato petice získala více než 31 000 podpisů. Poslední petice má v tento moment 655 příznivců, což se samozřejmě průběžně mění.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek V Austrálii vznikla petice: Australané nechtějí na bankovce Karla III, ale „Lovce krokodýlů“ se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden